Predsjednik SBB-a
36

I Radončić traži ponovno brojanje glasova u Mostaru: Očigledno se radi o ogromnom lopovluku

M. G.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić objavio je danas da CIK mora preuzeti odgovornost i narediti ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru jer se, kako kaže, očigledno radi o ogromnom lopovluku.

Radončić je na društvenoj mreži Facebook napisao da volja birača treba da bude potpuno ispoštovana i neupitno činjenično utvrđena.

"CIK ima obavezu omogućiti istražnim organima, odnosno Tužilaštvu, pristup kompletnoj dokumentaciji o krađi da se zakonski procesuiraju svi oni koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega ili od drugih stranaka", napisao je Radončić.

Dodao je da tu ne smije biti ni najmanjeg kompromisa o kome god da se radi i neovisno o tome iz kojeg političkog subjekta dolazi.

"Ukoliko CIK ovo ne uradi, pokazat će se da je njihovo djelovanje bilo ciljano pravno dozirano, odnosno samo do mjere da se jednoj stranci unutar iste koalicije uzme mandat i prebaci drugoj. Na ovaj način CIK postaje saučesnik, a ne institucija čija je zakonska obaveza da spriječi krađu svakog glasa. Ovo je prilika da se vrati povjerenje u institucije, a da oni koji otimaju i falsifikuju izbornu volju građana napokon završe u zatvoru", zaključuje Radončić.

Podsjećamo, nakon ponovnog prebrojavanja glasova s više biračkih mjesta u Mostaru utvrđeno je da mandat koji je ranije dat SBB-u zapravo pripada Prvoj mostarskoj partiji, što znači da je Bh. blok pobijedio u gradskom području Stari Grad.