Animirati mlade
206

I ovog 25. novembra obilježavanje Dana državnosti na Bobovcu

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija u Sarajevu obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske, koji je imao ključnu ulogu u historiji bosanskog kraljevstva.

Organizatori se nadaju da će pohod Bobovcu prerasti u tradicionalno manifestno iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBIH-ovska ili današnja.

Organizatori su danas na pres-konferenciji pozvali građane da se pridruže 25. novembra u 11.00 sati manifestaciji na Bobovcu. Za taj dan je osiguran besplatan prijevoz u pet autobusa iz Sarajeva, s polaskom u 08.00 sati ispred Zemaljskog muzeja BiH. Osigurani su također besplatan ručak na Bobovcu, druženje, kao i povratak učesnika u 15.00 sati istog dana.

Organizatori naročito pozivaju mlade ljude da se pridruže ovom obilježavanju jednog od najvećih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

Svi učesnici su dobrodošli, bilo da dođu preko Kraljeve Sutjeske kao organizirane grupe šetača, trkača, biciklista, bajkera, bilo u individualnom angažmanu ili organiziranom prijevozu, školskim izletima ili na drugi način, preko Vareša.

"Dostojanstvo domovini iskazat će i pripadnici Oružanih snaga BiH prigodnom vojnom jedinicom i muzikom, kulturno-umjetnička društva i sekcije", rekao je na pres-konferenciji Adil Kulenović uime jednog od organizatora, „Kruga 99“.

"U početku, na inicijativu i u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, okupljanjem i drugih kulturnih, dobrotvornih i nevladinih organizacija, narodno okupljanje na bosanskom kraljevskom gradu pokraj Vareša, i ove godine će biti u duhu pruženih ruku mira i zajedništva ljudi - djece, žena i muškaraca, koji su izdanak našeg načina i kulture života, naše domovine Bosne i Hercegovine", rekao je također Kulenović.

Marinko Pejić iz Hrvatskog narodnog vijeća uvjeren je da će obilježavanje Dana državnosti pohodom bosanskom kraljevskom gradu postati tradicija. Naglašava koliko je važno da u tome učestvuju mladi jer organizatori manifestacije instistiraju na idejama ljudskog zajedništva, solidarnosti i uzajamnog razumijevanja.

Enver Imamović iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca naglašava da je državnost Bosne i Hercegovine obnovljena 25. novembra 1943. godine i da su izlišna sva osporavanja tog datuma i državnosti Bosne i Hercegovine o kojoj istoričari naglašavaju da je jedna od najstarijih, ako ne i najstarija država među južnoslovenskim narodima.

Treba animirati, prvenstveno mlade, da pohode Bobovac na taj datum, Imamovićeva je poruka.

Senadin Lavić, predsjednik "Preporoda“, organizacije koja je inicirala okupljanje na Bobovcu povodom Dana držvnosti, je također izrazio nadu da će manifestacija postati tradicionalna.

Osim "Preporoda“, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, „Kruga 99“ i Hrvatskog narodnog vijeća, organizatori su Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost, "La Benevolencija“ i dobrotvorno društvo "Merhamet“ koje će za ovogodišnji pohod osigurati ručak učesnicima.

Prošlogodišnje obilježavanje Dana državnosti na Bobovcu okupilo je oko 700 učesnika, a organizatori se nadaju da će ih ovog 25. novembra biti i više.