Upozorenje od pola sata
6

I ljekari u HNK danas štrajkaju: Reprezentativnost je najbitniji zahtjev

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
"Imamo pravo glasa" poruka je s jednog od transparenata koji su nosili ljekari SKB Mostar na polusatnom štrajku upozorenja koji se danas održava u svih deset kantona Federacije BiH. Razlog za štrajk je problem reprezentativnosti njihovih strukovnih sindikata.

Štrajk upozorenja u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar počeo je u 8:15, a u drugim terminima održava se i u ostalim zdravstvenim institucijama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Mateo Perić (Foto: R. D./Klix.ba)
Mateo Perić (Foto: R. D./Klix.ba)

Mateo Perić, član Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, kazao je kako štrajk u ovom kantonu ima dva razloga zbog čega se održava.

"Štrajk se odvija u cijeloj Federaciji jer u pojedinim kantonima podužu se tužbe prema strukovnim sindikatima ljekara i pokušavaju nam oduzeti reprezentativnost. Danas poručujemo da mi ne želimo nikakve astronmske stvari već da sami sebe zastupamo", kazao je Perić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Drugi razlog štrajka upozorenja je problematično ispunjavanje obaveza iz kolektivnog ugovora koji je potpisan sa Vladom HNK u julu proške godine.

"Mi smo među najslabije plaćenim ljekarima u Federaciji i pored toga nismo plaćeni kako kolektivni ugovor nalaže", kazao je Perić.

Ljekari od Vlade Federacije BiH traže donošenje zakona o reprezentativnosti kojim bi se i ljekarima dalo pravo da predstavljaju sebe i pregovaraju u svoje ime za sva prava, a posebno kod sklapanja kolektivnog ugovora.

Vedran Markotić (Foto: R. D./Klix.ba)
Vedran Markotić (Foto: R. D./Klix.ba)

Vedran Markotić, doktor radiologije iz SKB Mostar, kaže da je današnji štrajk najbitniji od svih dosadašnjih koje su ljekari u našoj zemlji imali.

"Ovakvim ograničenjima ljekari su zakidani zadnjih dvadesetak godina", izjavio je Markotić.

Podsjećamo, zbog upitne reprezentativnosti sindikata doktora medicine i stomatologije u dva kantona (TK i SK) i Federaciji BiH danas štrajkuje oko 4.500 ljekara.