BiH
1.1k

I kćerka Jelke Milićević zaposlena u državnoj službi: Bila je najbolja na usmenom intervjuu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
I dok javnost burno reagira na zapošljavanje kćerke premijera Fadila Novalića u Finansijsko-informatičku agenciju i to bez konkursa, čini se da i drugi federalni ministri "rado savjetuju" svoju djecu da se zaposle u državnim institucijama. Tako je kćerka ministrice finansija Jelke Milićević, i pored moratorija na zapošljavanje, nedavno zaposlena u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora.

Samo sedam dana nakon što je Vlada FBiH donijela zaključak o produžavanju moratorija na zapošljavanje, Agencija za vodno područje Jadranskog mora raspisala je javni konkurs za prijem za popunu radnog mjesta "stručni savjetnik za finansijske aspekte upravljanja projektom" i to na neodređeno vrijeme, tj. radi se o stalnom zaposlenju.

Konkurs je objavljen u Večernjem listu 8. aprila 2016. godine, a iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora za Klix.ba kažu kako je raspisan na temelju Zakona o radu, Statuta Agencije za vodno područje Jadranskog mora - Mostar i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

"Na konkurs se prijavilo ukupno sedam kandidata i s obzirom na to da su svi ispunjavali opće uvjete, svi su i pozvani na pismeni test, što je konstatirano Zapisnikom sa sjednice Komisije za provedbu konkursa za popunu radnog mjesta stručni saradnik za finansijske aspekte upravljanja projektom", kažu za Klix.ba iz ove Agencije.

Svi prijavljeni kandidati su pozvani i svi su pristupili testu zakazanom 11. maja 2016. godine u 13:00 sati u prostorijama Agencije.

Nakon testa, samo tri kandidata prelaze prag bodova ostvarenih na pismenom testu i ulaze u uži krug na kojem se obavljaju usmeni razgovori i provjera znanja putem usmenih pitanja.

"Zapisnikom sa sjednice Komisije za provedbu konkursa konstatirano je da je na usmenom testiranju kandidatkinja Sanja Đolo postigla najbolje rezultate te je jednoglasno donesen prijedlog da se ista primi na radno mjesto", kažu za Klix.ba.

Nakon pravosnažnosti rješenja sa Sanjom Đolo je zaključen ugovor o radu. Sve je, ponovo, urađeno prema zakonu.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 1. aprila 2016. donijela zaključak o produžavanju moratorija na zapošljavanje.

Zadužuju se federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, institucije Federacije Bosne i Hercegovine koje je osnovala Federacija Bosne i Hercegovine, a koje vrše javne ovlasti i koje imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30. juna 2016. godine. Također, zabranjeno je i zaključivanje ugovora o djelu osim uz prethodno odobrenje Vlade FBiH.