Atomska opcija
49

I kad ima izabrane zastupnike iz svih naroda kanton može izgubiti sve delegate u Domu naroda FBiH

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dok javnost čeka ishod političke borbe u kantonalnim skupštinama za delegate u Domu naroda Federacije BiH, proces koji je odlukom visokog predstavnika ograničen na 30 dana od potvrde izbornih rezultata, vrijedno je ukazati na dio odluke Christiana Schmidta koja pokazuje da on nije mislio na sve detalje u žurbi nametanja svojih odluka.

Visoki predstavnik je otvorio mogućnost da jedan kanton izgubi sve delegate (Bošnjake, Srbe, Hrvate i Ostale) koji se imenuju u Domu naroda FBiH ukoliko stranka ili koalicija stranaka dovoljno snažna u kantonalnoj skupštini opstruiše sazivanje sjednice u prvih 30 dana od potvrde izbornih rezultata. U tom slučaju bi se delegati iz tog kantona preraspodjelili drugim kantonima.

Pandorina kutija

Onaj ko prvi iskoristi takvu "atomsku" opciju otvorit će Pandorinu kutiju.

Po ranijim odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH također su postojali rokovi za izbor delegata u Dom naroda FBiH kroz kantonalne skupštine, ali nije bilo definisano kako završiti proces popune ovog zakonodavnog tijela ako se on opstruiše nesazivanjem sjednica kantonalne skupštine .

Schmidt je to pitanje riješio odredbom u izbornom zakonu kojom je odredio da će u slučaju probijanja roka od 30 dana za izbor delegata u kantonalnoj skupštini svi delegati (Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali) tog kantona u kojem je proces blokiran biti dodijeljeni nekom drugom kantonu u skladu sa članom 10.16. Izbornog zakona.

"Ukoliko u roku predviđenom u stavu (1) ovog člana kantonalna skupština ne izabere delegate iz reda jednog ili više konstitutivnih naroda ili iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, mjesta dodijeljena relevantnim konstitutivnim narodima i/ili grupi Ostalih iz tog kantona preraspodjeljuju se u skladu s članom 10.16. ovog zakona", navodi se u novoj odredbi Izbornog zakona BiH koju je namatnuo Schmidt.

U tom slučaju Centralna izborna komisija vrši preraspodjelu iz jednog ili više takvih kantona u kojima je proces blokiran onim neizabranim kandidatima koji imaju najveći količnik na svim listama koje se kandiduju za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u svim kantonima.

Blokada kvoruma

U praksi to znači da ako većina zastupnika u nekom od kantona ne dođe na sjednicu, nema kvoruma i ona ne može biti održana pa samim tim se ne mogu izabrati delegati.

Dovoljno je da takva opstrukcija traje mjesec dana i delegati iz takvog kantona bit će dodijeljeni drugim kantonima onim neizabranim kandidatima koji u prvom krugu nisu prošli, ali su imali najviše podrške zastupnika svog konstitutivnog naroda. Naravno postoje i drugi načini opstrukcije sazivanja sjednice.

To ostavlja brojne mogućnosti za nove političke igre naročito u onim kantonima gdje jedna stranka ili koalicija stranaka ima veliki broj zastupničkih mjesta i mogućnost da opstruiše proces izbora delegata.

Način raspodjele je identičan kao u slučajevima kad jedan kanton u skupštini nema izabranih zastupnika iz određenog konstitutivnog naroda, pa se taj delegat ili više njih dodjeljuju drugom kantonu na način kako je gore naznačeno.

Primjer toga možemo vidjeti u slučaju Bosansko-podrinjskog kantona kojem će vjerovatno biti dodijeljen delegat iz bošnjačkog naroda, jer u skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nije izabran nijedan. Od 25 zastupnika u Skupštini BPK 22 su Bošnjaka koji biraju jednog delegata u Dom naroda FBiH.

Prošle sedmice su bošnjački zastupnici BPK izabrali Nezima Alagića (NiP) kao bošnjačkog delegata u Domu naroda FBiH jer je njegova lista dobila podršku devet glasova. Drugorangirana lista, a koja nije prošla bila je ona Aide Obuće iz SDA koja je dobila podršku 7 zastupnika, dok je trećerangirana lista imala podršku 6 bošnjačkih zastupnika iz BPK.

S tim u vezi, iako nije izabrana u prvom krugu, lista Aide Obuće vjerovatno će imati najviše glasova (7) od neizabranih kandidata kada se završi biranje bošnjačkih delegata u svim kantonalnim skupština pa će po ovom pravilu dobiti mjesto u Domu naroda FBiH koje je prvobitno trebalo pripasti Zapadno-hercegovačkom kantonu.