BiH
9

I državne službe BiH tragaju za italijanskim svećenikom Lucianom Ciciarellijem

Klix.ba
Luciano Ciciareli
Foto: FUCZ
Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite tragaju za italijanskim državljaninom Lucianom Ciciarellijem koji je nestao 2. augusta 2015. godine u Međugorju.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćeno je da Oružane snage BiH od ranih jutarnjih sati helikopterom UH1H vrše zračno izviđanjе i pretraživanje lokaliteta općine Čitluk – Međugorje, uključujući i 30 pripadnika 4. pješadijske brigade OS BiH, tražeći nestalog italijanskog državljanina Luciana Ciciarellija.

Angažman OS BiH odvija se u skladu sa procedurama, odnosno putem Ministarstva sigurnosti BiH na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite FBiH, a na osnovu zahtjeva Općinske službe civilne zaštite općine Čitluk.

Helikopter UH1H iz kasarne Rajlovac poletio je u 7:20 sati, nakon čega je po planu pretraživanja i u koordinaciji sa jedinicama na terenu pretraživao širi rejon Međugorja, Žitomislića, Čitluka i Ljubuškog. Helikopter se u kasarnu Rajlovac vratio u 13:20 sati. Za nestalim italijanskim državljaninom u potrazi je 30 pripadnika 4. pješadijske brigade OS BiH.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) saopćeno je da su pripadnici FUCZ za potrage na terenu stigli u petak sa dva psa tragača i u ranim jutarnjim satima uključili se u potragu za Lucianom Ciciarellijem, svećenikom italijanskog porijekla.

Vodiči sa psima iz FUCZ, uz vodiča GSS-a koji poznaje teren, pretraživali su od 5:30 sati u zoni koja nije bila pretražena.

Također, pored Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite u potragu za Ciciarellijem uključili su se i pripadnici MUP-a, GSS-a u BiH i GSS-a iz Hrvatske.

Potraga se odvija na putu od Međugorja prema Šurmancima.