Moskovski skup
0

I dalje je nestabilno na Balkanu

FENA
Moskva
Moskva
Na prostoru bivše Jugoslavije i dalje postoji mogućnost novih konflikata, što je posljedica bolnog procesa međunacionalnog pomirenja koje nije završeno, ocijenio je u srijedu visoki ruski diplomat Andrej Maslov.

Na konferenciji pod nazivom "Pouke balkanskog konflikta: 20 godina kasnije", koju je organiziralo rusko državno Sveučilište za međunarodne odnose, Maslov je kazao da još nije do kraja odstranjena prijetnja destabilizacije regije i kako i dalje postoje povoljni uvjeti za ekstremizam i separatizam.

On je rekao da su države zapadnog Balkana napravile izbor u korist članstva u Evropskoj uniji, ali je ukazao da u procesu eurointegracije ne treba biti umjetnog forsiranja događaja i jakog pritiska, kako ne bi došlo do zaoštravanja starih, osjetljivih problema.

Maslov, koji je u ruskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za zemlje bivše Jugoslavije, kazao je da se to posebno vidi na primjerima Bosne i Hercegovine i Kosova. Prema njegovim riječima, Balkan je zona posebnog interesa ruske vanjske politike.

Bivši jugoslavenski premijer Milan Panić je kazao da se nakon 20 godina od početka balkanske krize može zaključiti da su EU, NATO i SAD napravili više pogrešnih zaključaka.

Kao prvo, naveo je on, uvođenje sankcija, odnosno kolektivno kažnjavanje naroda "ne funkcionira". "Sankcije su služile režimu Slobodana Miloševića i umjesto da su krivili njega za ekonomske probleme, Srbi su krivili Zapad, a najviše je profitirao organizirani kriminal", naveo je Panić.

Druga zabluda EU-a i SAD-a bila je da je vojna intervencija zaustavila rat, naveo je Panić i dodao da je bombardiranje Srbije održalo još godinu dana Miloševih na vlasti.

Treći pogrešan korak bio je, po Paniću, to što su Sjedinjene Države više voljele da imaju posla s Miloševićem nego s opozicijom devedesetih godina i što su radije podržavale nacionalističke lidere nego njega ili bivšeg hrvatskog lidera Antu Markovića.

Panić je ocijenio da širenjem EU-a trebaju biti uključene zemlje regije, da treba da im bude pružena ekonomska pomoć koja bi se mogla koristiti kao nagrada za odgovorno ponašanje. On je dodao da EU treba povećati ekonomsku pomoć regiji putem investicija i infrastrukturnog razvoja.

U okviru konferencije predstavljena je knjiga "Balkanski prorok", posvećena događajima u Srbiji tokom devedesetih godina u kojima je sudjelovao Panić, a koju su napisali ruski novinari, dugogodišnji dopisnici iz Beograda Genadij Sisojev i Sergej Grizunov.

Povjesničar Sregej Romanjenko kazao je na prezentaciji da knjiga pruža mogućnost ne samo da se uđe dublje u događaje iz tog razdoblja i mehanizme međunarodne diplomacije, već i da se razumiju stavovi mnogih aktera kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i iz međunarodne zajednice.

Skupu su prisustvovali i veleposlanici i diplomati svih bivših jugoslavenskih republika, osim Crne Gore, prenijela je RTV.