Problemi se nastavljaju
2

I dalje blokiran GP Maljevac u Velikoj Kladuši, migranti se naguravali s policijom

Piše: I. Č.
Foto: AFP
Foto: AFP
Migranti su u namjeri da iz Bosne i Hercegovine uđu u Hrvatsku blokirali Granični prijelaz Maljevac u Velikoj Kladuši, prilikom čega je došlo do naguravanja sa službenicima Granične policije.

Grupa od blizu 30 migranata je sjela na most i blokirala saobraćaj neposredno ispred graničnog prijelaza. U cijeli slučaj su uključeni i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, zbog čega će im biti onemogućen prelazak u Hrvatsku.

U Graničnoj policiji BiH su nam potvrdili da je došlo do naguravanja policije i migranata, ali da nije bilo upotrebe fizičke sile i da niko nije povrijeđen.

"Grupa od 250 migranata, koja se nalazila u neposrednoj blizini granične linije, raštrkala se oko prijelaza. Uspjeli su zaobići policijske službenike i približiti se samom Graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac", kazala nam je glasnogovornica Senala Dujković.

Navela je da broj službenika u tom trenutku nije bio dostatan da se napravi policijski kordon da bi se moglo spriječiti pomjeranje migranata, ali da, budući da je riječ o kontakt-tački, imaju podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

"U ovom momentu Granična policija ima nedostatak od 440 službenika. Službenici iz organizacijskih jedinica širom BiH su prekomandovani uglavnom na sjeveroistok i istok BiH. Mi smo na GP Velika Kladuša - Maljevac imali broj službenika koji imamo na raspolaganju. Mi više službenika od toga nemamo", rekla je Dujković.

Podsjećamo, migranti su proveli noć nadomak granice s Hrvatskom gdje su stigli tokom jučerašnjeg dana. Migranti su i ranije ove sedmice dolazili na Maljevac, a jučer su vraćeni i s Graničnog prijelaza Izačić.

Istovremeno, policija USK nije dozvolila migrantima koji su jučer u 16 sati vozom krenuli iz Sarajeva u Bihać da se iskrcaju, a kako saznajemo, blokiran je prolazak autobusa s migrantima u ovaj kanton.

Rezultat je to jučerašnjeg sastanka rukovodstva MUP-a USK s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, nakon kojeg je policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema USK.