Parlamentarna skupština BiH
0

I dalje bez rješenja za usvajanje budžeta BiH

FENA
Radno konsultativni sastanak koji su u srijedu sazvali predsjedavajuči domova Parlamentarne skupštine BiH, u pokušaju da se nađe način za usvajanje budžeta ili da se da naznaka rješavanja pitanja budžetskog finansiranja za 2012., završen je bezuspješno.

Kako je novinarima pojasnio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić sastanku se nisu odazvali članovi Predsjedništva BiH te stoga nije bilo moguće razgovarati o budžetu za 2011. i 2012.

"Međutim, sastanku su prisustvovali članovi Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i Dragan Vrankić s kojima smo razgovarali o mogućnosti prenošenja modela privremenog finansiranja u 2012. imajući u vidu da ne postoji konsenzus niti volja u Predsjedništvu BiH da riješe budžetsko pitanje", pojasnio je Tadić.

Tadić tvrdi da se niko od učesnika sastanka nije protivio prijedlogu da Vijeće ministara BiH preduzme određene korake, sukladno Odluci Ustavnog suda BiH po kojoj institucije ne mogu biti bez finansiranja bez obzira na (ne)usvajanje budžeta.

Podsjetio je da SDS, stranka iz koje dolazi, nema svoje članove ni u Predsjedništvu BiH ni u Vijeću ministara BiH te istakao da ih ta činjenica ni u jednom momentu nije spriječila da razumiju ozbiljnost situacije i učine sve da stanje bude popravljeno.

"Neke stranke koje imaju ili članove Predsjedništva ili Vijeća ministara, opstruirale su današnji sastanak", kazao je Tadić.

Na insistiranje novinara, Tadić je rekao da su sastanak opstruirali SDP i SDA.

"Imaju članove u Predsjedništvu i Vijeću ministara, a bili su protiv toga da sastanak bude održan", pojasnio je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH i član SDP-a Denis Bećirović prisustvovao je sastanku, ali, rekao je Tadić, na pasivan način.

Komentar na ovu konstataciju od Bećirovića nismo mogli dobiti jer nakon sastanka nije dao izjavu novinarima.