Dio tima iz RS-a
82

I bivši Dodikov savjetnik Srđan Perišić učestvovao na separatističkom referendumu u Ukrajini

D. Be.
Milorad Dodik i Srđan Perišić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik i Srđan Perišić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Srđan Perišić, bivši savjetnik za politička pitanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, učestvovao je kao posmatrač na nelegalnom referendumu u Ukrajini koji organizuju proruski separatisti.
"Referendum u Zaporoškoj oblasti o priključenju Rusiji protekao je regularno uz veliki odziv ljudi", izjavio je Perišić i dodao kako tamošnji građani očekuju da će ih 1. oktobra Rusija prihvatiti da uđu u sastav te zemlje na osnovu rezultata ovog izjašnjavanja.

Perišić, inače profesor međunarodnih odnosa, koji je naprasno izbačen iz Dodikovog savjetničkog tima u maju 2019. godine, je rekao da specifičnost ovog referenduma predstavljaju mobilni timovi i mobilni autobusi koji su, iz bezbjednosnih razloga, išli kroz dijelove gradova i naselja kako bi omogućili građanima da se izjasne.

"Bio sam Zaporoškoj oblasti zajedno sa profesorom iz Banjaluke Olegom Soldatom. Međunarodne posmatrače, među kojima su posmatrači iz Republike Srpske, primio je guverner Zaporoške oblasti Evgenij Balickij", rekao je Perišić i dodao da je sinoć bio u Centralnoj izbornoj komisiji u Zaporožju gdje su se brojali glasovi.

Prema njegovim riječima, na referendumu su bili posmatrali iz, između ostalih, Srbije, Kameruna, Venecuele, Nikaragve, Brazila, Francuske, Italije, Njemačke, Sirije, Iraka, Јužne Afrike, Sjeverne Koreje, Vijetnama, te Kine.

Od 23. do 27. septembra u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, kao i Hersonskoj oblasti, proruski separatisti su organizovali referendume o pripajanju ovih teritoriaj Rusiji.

Podsjetimo, i nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja bio je jedan od stranih promatrača na nelegalnom referendumu koji su ruske okupacione snage sprovele u Ukrajini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da BiH neće priznati rezultate referenduma u dijelovima Ukrajine.