BiH
217

I Ajvatovica u znaku Zmajeva

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Uoči susreta Bosne i Hercegovine i Nigerije u grupi "F" na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sve je u znaku izabranika Safeta Sušića, popularno zvanih Zmajeva.

Tako je današnji defile konjanika kroz Donji Vakuf, koji su kroz taj grad prodefilovali u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice", bio u znaku bh. izabrane vrste.

Tradicionalne nošnje kod mnogih zamijenili su dresovi Miralema Pjanića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke. Čak ni oni nešto stariji konjanici pa ni imami, koji su predvodili grupe konjanika iz svojih vjerskih zajednica, nisu izostavili danas čini se "osnovnu opremu", šalove sa bojama državne zastave Bosne i Hercegovine.

Više hiljada građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika, koji je jutros krenuo iz Karaule, a danas popodne prošao kroz Donji Vakuf u BiH, te nastavio put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centrala svečanost vjersko-kulturne manifestacije 504. Dani Ajvatovice.

Više stotina konjanika, odjevenih u tradicionalnu nošnju, predefilovalo je kroz Donji Vakuf, odakle su, ispraćeni aplauzima više hiljada građana, krenuli ka Pruscu. Jedan od osnovnih aksesuara pri pozdravu učesnika defilea bile su zastave BiH i Turske.

Prolasku konjanika kroz Donji Vakuf prethodio je defile i koncert tradicionalnog turskog vojnog orkestra mehter i defile derviške grupe. Kroz Donji Vakuf prodefilovali su i turski izviđači, javlja reporter Anadolu Agency (AA).