|

I 24 godine nakon otmice u Štrpcima traga se za posmrtnim ostacima 16 putnika

I 24 godine nakon otmice u Štrpcima traga se za posmrtnim ostacima 16 putnika
5
F
FENA
27.2.2017. u 15:33
71
komentara
5

dijeljenja
I 24 godine nakon otmice u Štrpcima traga se za posmrtnim ostacima 16 putnika Foto: AFP
Na današnji dan se navršava 24 godine od otmice u Štrpcima, što je naziv za zločin od 27. februara 1993., kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu putnika iz vlaka 671 na relaciji Beograd-Bar.
Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani.

Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera pronađeni u jezeru Perućac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Halila Zubčevića su također pronađeni u jezeru Perućac.

Iako je nekoliko izravnih izvršitelja osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizirali ovaj zločin.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu 2009. je otkriveno spomen obilježje žrtvama otmice. Na bijelom mramornom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka: "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti".

Izgradnju spomen kompleksa finansirala je Skupština općtine Prijepolje.

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik posvećen žrtvama ove otmice.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Mićo Jovičić postigao s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine zbog učešća u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima. U novembru 2016. osuđen je na pet godina zatvora.

Jovičić je bivši pripadnik Druge podrinjske brigade Vojske Republike Srpske. Bio je optužen zajedno s Lukom Dragičevićem, Bobanom i Petkom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Radojicom Ristićem, Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem, ali je njegov postupak razdvojen.

U cijelosti je priznao sudjelovanje u zločinu nad 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su nasilno izvedeni iz voza Beograd - Bar u mjestu Štrpci, nakon čega su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...