BiH
83

Huskić: Načelnik bez podrške općinskog vijeća nije načelnik

Piše: S. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Komentarišući rezultate lokalnih izbora u BiH analitičar Adnan Huskić za Klix.ba je kazao kako je za funkcionisanje i napredak jedne općine ključan sastav općinskog vijeća koje određuje dinamiku rada u lokalnoj zajednici.

"Osim SDS-a poslije izbora svi o sebi govore kao o pobjednicima. Neki se koriste samo brojevima u smislu broja osvojenih načelničkih mjesta. Postoje značajnije i manje značajne općine, ali je možda i presudan sastav općinskih vijeća, jer bez podrške u vijeću načelnik nema neku veliku moć", kazao je Huskić za Klix.ba.

Kazao je i kako je SDP iz Sarajeva gotovo "protjeran", a da pravu vlast imaju još u Tuzli i Srednjobosanskom kantonu.

"SDP je stranka koja funkcionira u Tuzli i Srednjobosanskom kantonu i efektivno su 'protjerani' iz Sarajeva. S druge strane, imamo potpunu dominaciju HDZ-a, jer HDZ 1990 kao da nije ni vodio kampanju. U RS-u je definitivno pobjednik SNSD, a dvije krucijalne pobjede ostvarili su u Banjoj Luci i Trebinju koje su osvojili nakon dugo vremena", istakao je Huskić.

Izbore je obilježila i pobjeda osuđenog ratnog zločinca u Velikoj Kladuši Fikreta Abdića, čiji rezultat Huskić tumači u kontekstu ratnih podjela.

"Pobjeda Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši govori da BiH u velikoj mjeri još uvijek funkcionira u okvirima ratnih registara. Nažalost, podjele u političkom smislu su još uvijek direktna refleksija podjela iz rata", naglasio je Huskić i dodao da značajan uspjeh nezavisnih kandidata, naročito na lokalnim izborima, nije iznenađenje.