|

Husejin ef. Smajić povukao se iz utrke za novog reisu-l-ulemu

Husejin ef. Smajić povukao se iz utrke za novog reisu-l-ulemu
53
M. A.
21.9.2019. u 14:45
68
komentara
53

dijeljenja
1/12
2/12
3/12 Sadašnji reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
4/12 Muamer Zukorlić
5/12 Salem ef. Dedović
6/12 Husejin ef. Smajić
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Husejin ef. Smajić povukao je svoju kandidaturu iz utrke za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas na sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH.
Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je održana treća redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u BiH na kojoj se, između ostalog, razmatralo i imenovanje novog reisu-l-uleme.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u BiH i dao saglasnost za njegovu primjenu. Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan dr. Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud Dudić.

Na osnovu izvještaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH na kojoj su Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme 2019. do 2026. Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. oktobra 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...