Već 11 godina na mjestu direktora
0

Huseinović ostaje direktor RAK-a do izmjene Zakona o komunikacijama

SRNA
Amela Odobašić
Amela Odobašić
Sadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Kemal Huseinović ostat će na toj poziciji sve dok Parlament BiH, kao nadležni zakonodavac, ne napravi izmjene Zakona o komunikacijama BiH, izjavila je Srni portparol RAK-a Amela Odobašić.

Prema njenim riječima, višegodišnji stav Vijeća RAK-a u vezi sa imenovanjem generalnog direktora te institucije i dalje je nepromijenjen.

"Više godina Vijeće RAK-a ima isti stav, a to je da je sva zakonska procedura u vezi imenovanja Huesinovića bila ispoštovana, te Vijeće smatra da ne treba raspisivati novi konkurs za generalnog direktora, sve do nekih narednih zakonskih rješenja", rekla je Odobašićeva.

Odobašićeva je dodala da će, ako Parlament BiH odluči da uđe u zakonske promjene, RAK tada imati obavezu da postupi u skladu sa novonastalom situacijom.

"Nemamo informacije da postoje rokovi da kada bi se to trebalo desiti", navela je ona.

Prema njenim riječima, RAK je jednim dijelom, u tehnološkom smislu, uključen u radnu grupu koja radi na ažuriranju Zakona o komunikacijama BiH.

Vršilac dužnosti direktora RAK BiH Kemal Huseinović nalazi se na poziciji direktora te institucije od oktobra 2003. godine.

Zakon o komunikacijama BiH, usvojen 2002. godine po diktatu tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Wolfaganga Petricha, zbog nedorečenosti onemogućava ponavljanje konkursa za izbor članova Vijeća RAK-a, kao i raspisivanje novog konkursa za direktorsku poziciju.