Poruka premijera USK
34

Husein Rošić: U Bihaću ima blizu pet hiljada migranata, mi ovo više ne možemo tolerisati

Piše: I. Č.
Husein Rošić, premijer USK (Foto: Klix.ba)
Husein Rošić, premijer USK (Foto: Klix.ba)
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić kazao je da prema njihovim evidencijama u Bihaću ima blizu pet hiljada migranata, zaprijetivši da je situacija eskalirala i da će kantonalne i gradske vlasti biti primorane da poduzumu rigidne mjere.

"Mi smo se usaglasili da će se autobusi sa ilegalnim migrantima upućivati tamo odakle su oni krenuli. Dali smo rok Vijeću ministara da do petka riješi pitanje ilegalnih migranata", kazao je Rošić.

Naveo je da je kao premijer kantona USK sa problemom upoznao Vijeće ministara BiH, kao i ostale zvaničnike koji nemaju sluha za njihov problem, i da ne mogu sve dalje tolerisati.

"Ono što smo se dogovorili jeste da se migranti transportuju u Donju Vidovsku, što nije urađeno. To je prošlo svaku mjeru, kada je riječ o migrantima. Ništa nije ispunjeno, a mi dobijamo sve više i više migranata", upozorio je Rošić.

Istakao je da se na posljednjoj sjednici gospodin Mektić nije ni pojavio, iako je bila najavljena tačka dnevnog reda o migrantima.

"Ne možemo mi dva mjeseca pričati o lokacijama. Da bi nekome ukazali na određeni problem morate nekad potegnuti i neke rigidne mjere, da bi se pokazalo da može i drukčije", rekao je Rošić.

Upitao se zabrinuto zašto su migranti još uvijek u Bihaću ukoliko je ministar Dragan Mektić bio u Velikoj Kladuši i nakon toga kazao da je tamo sve dogovoreno.

"Ništa se ne rješava kada je riječ o pitanju migranata. Može doći do epidemija, može doći do većih posljedica. Građani su zabrinuti", istakao je Rošić.

Prema njegovim riječima, ilegalni migranti nemaju dokumentaciju.

"Kako putuje onaj ko nema nikakav identifikacijski dokument? Mi ćemo poslati dopis svim prijevoznicima ilegalnih migranata. Poslali smo dopis MUP-u SBK da njihovi službenici legitimišu ljude koji prevoze migrante", kazao je.

Upozorio je da migranti u Bihać dolaze u večernjim satima, poslije ponoći.

"Policija to redovono evidentira. To je posao za tužilaštvo. Postoje operativni pokazatelji da migranti dolaze iz RS-a", zaključio je Rošić.