Bajramska čestitka
59

Husein ef. Kavazović: Budite blagi prema ljudima, ojačajte sebe vjerom u Boga i istrajte u dobru

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je tradicionalnu bajramsku čestitku u kojoj je pozvao vjernike da ramazanske ibadete nastave provoditi i u narednih 11 mjeseci, da budu blagi prema ljudima, ojačaju sebe vjerom u Boga i ljude, da istraju u dobru te da ne klonu duhom.

Kavazović je kazao kako su vjernici još jednom pokazali da mogu postići svaki cilj kada ovladaju sobom i vode se snagom vjere.

"Iza nas je mjesec odricanja i žrtve, mjesec koji nas uči da se bez žrtve ne mogu postići veliki ciljevi. U blagoslovljenim danima koji su iz nas tragali smo za Božijom milošću i oprostom, jačali sebe, porodicu, džemate i društvo, pokazali solidarnost sa siromasima i onima koji su u potrebi, iftarili u bratskoj ili porodičnoj atmosferi, a naše džamije su bile osvijetljene prisustvom vjernika. Dokaz je to postojanja vjere u našem narodu", rekao je.

Istakao je kako se nada da će vjernici vrijednosti vjere isticati i nakon ramazana jer su one važne tokom cijele godine.

"Neka se ramazanski ibadet prepozna i u danima i mjesecima koji su pred nama. Budite blagi prema ljudima, ojačajte sebe vjerom u Boga i istrajte u dobru, ne klonite duhom", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Podsjetio je da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, kako je rekao, dan kada se sjećamo svih onih koji su položili svoje živote za slobodu, a naša trajna obaveza je sjećati ih se.

"Molimo te, Bože, da učiniš ovu domovinu sigurnom zemljom, kao i zemlje svijeta, obaspeš nas dobrotom i budeš zaštitnik kroz životna iskušenja", kazao je Kavazović te je svim vjernicima u BiH, regiji i svijetu uputio čestitku Bajram šerif mubarek olsun.