|

Husein Bosnić tvrdi da nije kriv

Husein Bosnić tvrdi da nije kriv
22
Piše: E. F.
26.1.2015. u 12:16
287
komentara
22

dijeljenja
Husein Bosnić tvrdi da nije kriv Husein Bosnić
Husein Bosnić, optuženi za terorizam koji je poznat i kao neformalni vođa selefijskog pokreta u BiH, pred sutkinjom Suda BiH danas je kazao da se ne osjeća krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.
Prije nego što se izjasnio o krivnji, na upit sutkinje Mire Smajlović kazao je kako niko nije utjecao na njegovo izjašnjenje.

"Nisam nesiguran i niko nije uticao na mene", rekao je Bosnić

Podsjećamo, protiv Bosnića je krajem prošlog mjeseca podignuta optužnica prema kojoj ga se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u zajednicama kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže, objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama IDIL-a u Siriji i Iraku. Te organizacije je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama i grupama. Učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku spomenuti državljani BiH su izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, od kojih su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali Bosnićeva javna predavanja, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Podsjećamo, Bosnić je u policijskoj akciji Damask, koja je provedena u septembru, uhapšen i pritvoren zajedno sa Avdulahom Hasanovićem, Enesom Mešićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom.

Bosnić je zadržan u pritvoru dok su ostali osumnjičeni za ista djela ubrzo pušteni na slobodu.

Akcija Damask imala je i svoj nastavak te je prilikom hapšenja sredinom novembra privedeno 11 osoba i to zbog njihovog ratovanja u Siriji i Iraku.
Prijavi grešku


Komentari (287)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...