Gradnja bez dozvole
41

Hurtić o pritvoru za migrante: Netransparentan proces, izazvane su velike rasprave u Austriji

A. Ku.
Iza izgradnje pritvorskih jedinica za migrante u kampu "Lipa" u Bihaću stoji Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD), koji je povezan s Narodnom strankom Austrije (OVP), što je dovelo do političkih previranja u toj zemlji.
Cijeli "slučaj zatvora na Lipi", kako pišu austrijski mediji, postao je predmet rasprava u austrijskoj politici te je zatresao i vladajuću koaliciju konzervativne Pučke stranke, koja ICMPD subvencionira sa 3 miliona eura, i Zelene stranke, koja ima drugačije poglede u politici azila.

Izgradnji su se žestoko usprotivile bh. vlasti, a krajem maja je ministar za ljuska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić boravio u Austriji, gdje je razgovarao sa ministricom pravde Republike Austrije Almom Zadić i parlamentarkom Ewom Ernst-Džiedžić te učestvovao u diskusiji o migrantskoj situaciji, s fokusom na Centar za detenciju.

"Ovaj slučaj je izazvao velike rasprave i u Austriji, obzirom da je organizacija ICMPD uz pomoć austrijske vlade izgradila Centar, koji je koštao oko 500.000 eura. Ministrica Zadić je kazala da nije upoznata o tome ko je iz austrijske vlade finansirao izgradnju detencijskog centra, ali da Ministarstvo pravde nije finansiralo organizaciju ICMPD da se ovaj centar izgradi. Dodala je i da je sve oko ovog procesa još uvijek netransparentno", rekao je Hurtić u razgovoru za Klix.ba.

Kamp
Kamp "Lipa": Gradnja trenutno zaustavljena

Zastupnica Ernst-Džiedžić, kaže nam Hurtić, je kazala da EU mora preuzeti odgovornost za migrantsku situaciju, te da se ne smiju dešavati procesi koji dolaze iz EU, a koji su u suprotnosti sa poštivanjem ljudskih prava.

"Kazala je i da je Bosna i Hercegovina učinila mnogo da se približi članstvu u EU, te da je prihvatanje detencijskog centra unutar kampa jedna vrsta ucjene", ističe Hurtić.

U diskusiji o ljudskim pravima migranata su učestvovali i glasnogovornik Austrijske koordinacije za azil Lukas Gahleitner-Gertz, predsjednik organizacije SOS Balkanroute Petar Rosandić i aktivistkinja Roswitha Feige. Oni su u svojim obraćanjima kazali da razumiju zabrinutost BiH zbog upućivanja određenog broja migranata iz EU u BiH te da EU želi da migranti budu vidljivi, ali ne na teritoriji EU.

Hurtić je naglasio da je u Austriju otišao kako bi u jednom prijateljskom razgovoru ukazao na ovaj slučaj.

"Ne želim da ovaj slučaj ima bilo kakve negativne konotacije u odnosima naše dvije države. I ovdje naglašavam da je Republika Austrija jedan od najvećih prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine, zemlja s kojom imamo jednu od najvećih trgovinskih razmjena i koja je najveći investitor u BiH. Austrija, zemlja s kojom imamo duboke historijske veze i gdje živi hiljade Bosanaca i Hercegovaca, je snažno, a možda i najviše, zagovarala dodjeljivanje kandidatskog statusa za EU", govori nam Hurtić.

Dodaje da se problem pojavio jer je Centar za detenciju unutar Prihvatnog centra "Lipa", izgrađen prije usvajanja novog Zakona o strancima i ne može biti u funkciji prije stupanja na snagu zakona.

"Izražavam svoje žaljenje što je to urađeno prije samog donošenja Zakona, te mimo zvaničnih procedura. Mi ćemo poštovati i ispunjavati svoje obaveze na putu ka EU, ali svi moraju znati da će se poštovati institucije države Bosne i Hercegovine, te da ćemo mi interes naših građana, u ovom slučaju stanovnika USK i Bihaća, stavljati na prvo mjesto", kaže Hurtić.

Osim toga, neprihvatljivo je da se gradi ovakav centar unutar Prihvatnog centra "Lipa" te bi, kako kaže Hurtić, trebao biti izolovan, jer kada eventualno bude pušten u funkciju, postoje mogućnosti da će se pojaviti problemi.

"Zagovaramo poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, a u 'Lipi' unutar jednog centra imamo drugi koji je ograđen žicama", kaže Hurtić.

Ministarstvo sigurnosti je uradilo tekst pravilnika o funkcionisanju privremenih centara koji ćemo dobiti na mišljenje, a u njemu će biti razrađeno postupanje nadležnih lica prema migrantima koji se izdvajaju u centar za detenciju, a sve s ciljem zaštite ljudskih prava migranata.

"Želim da vjerujem da će se ovaj slučaj uspješno riješiti, naravno, u skladu sa domaćim zakonima i procedurama, te da se slične pojave više neće dešavati. Mi ćemo i dalje pratiti cijelu situaciju na terenu, u skladu sa svojim nadležnostima reagovati, a prije svega raditi u interesu naših građana u USK i Bihaću, koji su zaista u proteklih nekoliko godina podnijeli najveći teret migrantske krize", zaključuje Hurtić.