Klix Studio
68

Hurtić: Dodik je kooperativan i bit će i dalje, Bećirović nije pozvan na skup jer nije predsjednik stranke

B. H.
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić gost je novog izdanja emisije Klix Studio s Emelom Burdžović. Hurtić je govorio o aktuelnim političkim pitanjima, skupu predstavnika Bošnjaka, te o odnosu sa Dodikom.

Hurtić je na početku govorio o skupu predstavnika Bošnjaka koji je nazvao "uspješnim" iako je trajao malo duže od dva sata.

"Jedan od zaključaka je poziv Bošnjacima u Hrvatskoj i Makedoniji da izaberu političke predstavnike Bošnjaka na izborima, te poziv Bošnjacima u Crnoj Gori da se izraze tako na popisu stanovništva, kazao je Hurtić.

Hurtić se osvrnuo na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji je skup predstavnika Bošnjaka nazvao "srednjovjekovnim", kazavši da se ne može tako govoriti o okupljanju, te je obrazložio zašto Bećirović nije bio pozvan.

"Bili su pozvani predsjednici stranaka koje su Bošnjačkog opredjeljenja. Bećirović nije predsjednik stranke, a SDP ne baštini samo bošnjačku naciju, oni su multietnička stranka", poručio je Hurtić.

Kazao je kako je pozive upućivao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković te da ta činjenica ne dovodi u pitanje kredibilitet skupa.

"Ako on nema, neka pozove neko drugi. Nije bitno ko zove, bitno je da se to mora uraditi", kazao je Hurtić.

Istakao je da ovaj skup ne legitimira okupljanja poput "Vaskršnjeg sabora", te da je skup Bošnjaka dogovoren još u maju prošle godine.

Na pitanje da li je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i dalje kooperativan Hurtić ističe da su usvojeni zakoni jasan pokazatelj.

"Ako je usvojeno toliko zakona i toliko stvari na Vijeću ministara je li to odgovor da li je kooperativan. Je li kooperativan ako smo dobili mogućnost otvaranja pregovora s EU. Bit će i dalje, ići ćemo prema EU usvajat će se zakoni", kazao je Hurtić.

Osvrnuo se i na realizaciju američkih sankcija Dodiku kazavši da je veoma teško kada vam zatvore račun, te da je u slučaju firmi to "put u njihovo zatvaranje".

Kada je riječ o novom okupljanju predstavnika Bošnjaka, kazao je da je novo u planu za tri do šest mjeseci.

"Tražio sam da se ne okupljamo po mahalama nego po glavnim gradovima, Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Prištini i Podgorici", dodao je Hurtić.

Osvrnuo se i na aktuelnu sigurnosnu situaciju kazavši kako ona "realno nije narušena", ali da se ružna atmosfera stavlja napadima na povratnike, te da je potrebna oštrija kaznena politika.

Na pitanje da li će Rezolucija o Srebrenici stvoriti nove tenzije odgovara da "mi živimo non stop pod tenzijama, ne možemo očekivati nove"

Na kraju je uputio poruku onima koji nisu došli na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka.

"Vidimo se na sljedećem sastanku, ako žele može i prije prilagodit ćemo se", poručio je Hurtić.

Gostovanje Sevlida Hurtića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.