Djelo slikarica
8

Humac, Počitelj i Vranduk na poštanskim markicama HP Mostar

Klix.ba
Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je dva prigodna izdanja poštanskih maraka. Prvo izdanje je u povodu 150. godišnjice obnove Franjevačkog samostana na Humcu, dok je drugo izdanje s EUROPA logom i prikazuje srednjovjekovne tvrđave Vranduk i Humac.

Poštanska marka 150. obljetnica obnove Franjevačkog samostana na Humcu štampana je u arku od devet maraka, a prate je žig i omotnica prvoga dana (FDC).

Autorica izdanja je akademska slikarica Magdalena Džinić Hrkać, marka nominalne vrijednosti 0,60 KM štampana je u štampariji Zrinski u Čakovcu, prvi dan izdanja 4. maja 2017.

Drugo izdanje "EUROPA 2017." sadrži dvije prigodne poštanske marke s motivima nacionalnih spomenika BiH, srednjovjekovnih tvrđava Vranduk i Počitelj. Marke su štampane u arku od osam maraka + dvije vinjete i malom arku od četiri marke, a također su štampani prigodni žig i omotnica prvoga dana (FDC). Autorica izdanja je akademska slikarica Kristina Ćavar. Marke nominalne vrijednosti 3,00 KM štampane su u štampariji Zrinski Čakovec, prvi dan izdanja 9. 5. 2017.