Tvrdi da je snizio cijenu
1k

Hubijar o gradnji infocentra u Sarajevu: Samo smo poštovali plan javnih nabavki mog prethodnika

Klix.ba
Midhat Hubijar, bivši direktor Turističke zajednice KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Midhat Hubijar, bivši direktor Turističke zajednice KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Midhat Hubijar, sada već smijenjeni direktor Turističke zajednice, reagovao je nakon što je Klix.ba objavio tekst da je ta institucija za montažni objekt u centru Sarajeva potrošila 250.000 KM. Hubijar se oglasio s ciljem pojašnjenja takve odluke, kazavši da je kao direktor samo ispoštovao plan javnih nabavki i planirani budžet za tu stavku.

U tekstu "Kiosk u centru Sarajeva koji je Turistička zajednica platila 250.000 KM", navedeno je: "...sada već bivši direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar potpisao je ugovor s Nusretom Bajramovićem iz firme Dinalsa koja je izabrana kao najbolji ponuđač za ovaj projekt".

Dalje se navodi: "Ništa u cijelom projektu ne bi bilo sporno, osim cijene koja je poprilično visoka za jedan ovakav projekt".

Hubijar u svojoj reakciji ističe da su u tekstu iznesene nepotpune informacije.

"Kako bih obrazložio navedene iskaze iz pomenutog teksta u kojem su iznesene neprovjerene i jednostrane informacije, posebno u pogledu prikrivanja važnih činjenica te tačnog i fer izvještavanja, ovim putem ukazujem na sljedeće informacije koje javnost mora znati kako bi shvatila na koji način se vrši zloupotreba medija s ciljem moje diskreditacije:

Turistička zajednica Kantona Sarajevo osnovana je Odlukom o osnivanju Turističke zajednice KS u septembru 2016. godine i u periodu od njenog osnivanja do 7.6.2018. funkciju predsjednika TZKS obnašao je Nermin Muzur. Tokom njegovog mandata, tačnije u martu 2018. godine, Turističko vijeće zajedno s tadašnjim predsjednikom Muzurom usvaja 'Plan javnih nabavki koji je usklađen s finansijskim planom u kojem se za projekt izgradnje turističkog infopulta planira izdvojiti 250.000 KM bez PDV-a, odnosno 292.500 KM sa PDV-om. Po usvajanju oba plana, TZKS na čelu s Nerminom Muzurom pokrenula je sljedeće aktivnosti na izgradnji turističkog infopulta: izrađeno je idejno rješenje infopulta koje je potom sa zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti predano u Općinu Stari Grad koja početkom 2018. godine izdaje urbanističku saglasnost tadašnjem direktoru TZKS.

Na funkciju predsjednika TZKS sam imenovan 14.9.2018. godine i odmah je po nalogu Vlade KS i Ministarstva privrede KS urađena revizija finansijskog poslovanja Turističke zajednice KS i angažovana budžetska inspekcija koja pored brojnih nepravilnosti u radu prethodne uprave, za što je po Zaključku Vlade KS u septembru 2018. godine podnesena i krivična prijava protiv Nermina Muzura Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, konstatuje i da je prethodno usvojen Plan rada čiju implementaciju mora preuzeti nova uprava. To uključuje i otvoreni postupak izgradnje turističkog infopulta s već utvrđenim budžetom koji je prema usvojenom planu trebao početi realizaciju u oktobru 2018. godine.

Javnost je o svemu navedenom bila obaviještena i putem sredstava javnog informisanja kada su 19.9.2018. svi rezultati revizorske kuće Deloitte Sarajevo i budžetske inspekcije predstavljeni na konferenciji za medije, a o čemu je pisao i vaš portal u tekstu 'Bivša uprava Turističke zajednice KS prikazala prihode od 107 hiljada KM, a potrošila milion i po'.

Na osnovu svega navedenog te u skladu s prethodno usvojenim Planom javnih nabavki u kojem je naveden iznos od 250.000 KM za turist infocentar na Baščaršiji pod nazivom 'projektuj i izgradi', finansijskim planom za 2018. godinu, idejnim rješenjem na osnovu kojeg je izdata i urbanistička saglasnost, novoj upravi preostaje da pokrene postupak javne nabavke putem Otvorenog postupka, što je urađeno 24.10.2018. godine i dana 13.11.2018. godine donesi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača koja je objavljena isti dan na web stranici TZKS i Vlade Kantona Sarajevo i od tada je dostupna javnosti. U odluci se između ostalog navodi da je na prijedlog Komisije za javne nabavke, koja je izvršila pregled i ocjenu ponude, upućena preporuka Predsjedniku TZKS za izbor najpovoljnijeg ponuđača, što uključuje i cijenu koja je u odnosu na sredstva predviđena u budžetu prethodne uprave niža za 35.000 KM", ističe Hubijar u svojoj reakciji.

On dalje pojašnjava da ni na koji način nije bio uključen u izradu Plana javnih nabavki TZKS, finansijskog plana za 2018. godinu niti idejnog rješenja infopulta te da je, prema već usvojenom planu, morao provesti postupak javne nabave i odabrati najpovoljnijeg ponuđača u skladu s već izrađenim idejnim rješenjem.