Upozorenje Komisije
0

Htjeli zaštititi stećke, doveli ih pred uništenje

Piše: A. Panjeta
Hadžimuhamedović: "Ne dirati stećke bez stručnog nadzora i elaborata" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hadžimuhamedović: "Ne dirati stećke bez stručnog nadzora i elaborata" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U godini kada BiH 22 nekropole stećaka iz 20 općina u našoj zemlji kandiduje za upisivanje na listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dobija najprestižniju nagradu Evropske unije za kulturno naslijeđe "Europa Nostra", lista ugroženih spomenika se nažalost proširuje.

Kako je na pres-konferenciji nakon 49. sjednice kazala Amra Hadžimuhamedović iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, konstatovano je da su uz dosadašnjih 65 nacionalnih spomenika, koji su ugroženi nezakonitom izgradnjom, nestručnom rekonstrukcijom, neodržavanjem ili nekim drugim vidom destrukcije, na ovu listu dodate i nekropole sa stećcima na lokalitetu Gračani kod Konjica, te nekropola u Vincu kod Jajca.

"Lokalna nevladina organizacija u dobroj je namjeri odlučila očistiti nekropolu i stećke, ali je problem što prije toga nije urađen stručni elaborat, sa stećaka su uklonili mahovinu i patinu, i time ugrozili stećke, izloživši ih vanjskim utjecajima. Dokazano je kako patina i mahovina pomažu očuvanju stećaka, tako da ih nije poželjno uklanjati, niti uopće raditi bilo šta na nekropolama bez stručnog nadzora i prethodno urađenog elaborata", kazala je Amra Hadžimuhamedović.

Na naš upit da li bi neko trebao odgovarati zbog učinjenog, dodala je kako još uvijek nije načinjena veća šteta i da će se dalje ići sa preporukama da se ne smiju izvoditi nikakvi radovi na stećcima i oko njih bez stručnog elaborata, bez obzira na dobru namjeru.

Na pres-konferenciji je rečeno i kako je 28 novih dobara proglašeno nacionalnim spomenicima, među kojima i oficirski paviljoni u Sarajevu i zgrada Jozefa Zadika Danona, Crkva majke Božije u Olovu, vila Emericha Pascola u Banjoj Luci, spomenik na Makljenu... te nekropole stećaka i stara groblja na teritoriji Konjica, Mrkovića, Foče, Jajca, Ljubuškog...

Na sjednici je donesena i odluka kojom je utvrđeno da pravoslavna Crkva rođenja presvete Bogorodice u Bosanskoj Krupi ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Hadžimuhamedović prisutne je podsjetila i na nagradu "Europa Nostra", koju je Komisija dobila, te potcrtala kako se radi o svojevrsnom "Oscaru" u sferi zaštite historijskog naslijeđa.