Krajem januara
0

BiH nominaciju 22 nekropole sa stećcima predstavlja u Beogradu

FENA
Bosna i Hercegovina bi trebala krajem ovog mjeseca u Beogradu predstaviti svoj prijedlog kandidature 22 bh. nekropole sa stećcima na tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a i to na zajedničkom sastanku predstavnika sve četiri zemlje regiona koje učestvuju u projektu nominacije stećaka za Listu svjetske baštine.

Na spomenutom sastanku bit će definitivno utvrđena konačna lista nekropola iz svih zemalja koje učestvuju u projektu nominacije - BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

"U procesu izrade nominacijskog dokumenta odabrane su 22 bh. nekropole, a na ovom sastanku će i ostale zemlje prezentirati svoje prijedloge", rekla je danas u Sarajevu predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ona je napomenula kako je projekt nominacije stećaka pokrenula BiH, te da se samo provedbom zajedničkog projekta može osigurati odgovarajuće predstavljanje stećaka kao jedinstvenog kulturnog fenomena.

"Ovo je značajan projekt za BiH koji samo na ovakav način može biti proveden", podcrtala je Hadžimuhamedović.

Ona je na pres-konferenciji govorila o aktivnostima Komisije u protekloj godini, koju je obilježila nagrada Evropske unije za kulturno nasljeđe koju je ova komisija dobila u kategoriji predanosti u radu.

U 2010. godini Komisija je proglasila nacionalnim spomenikom 41 dobro, tako da je do kraja godine doneseno ukupno 609 odluka o proglašenju kulturnih dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Također, implementirani su projekti zaštite kulturnih dobara koja se finansiraju iz donacija, a završen je i Projekt integrirane zaštite kulturnog nasljeđa koje su pokrenuli Evropska komisija i Vijeće Evrope.

Jedan od značajnih rezultata ovog projekta je formiranje prioritetne liste intervencija na koju je uvršteno 20 bh. spomenika.

U toku je i priprema izvještaja o stanju dva dobra koja se nalaze na listi Svjetske baštine - Starog mosta u Mostaru sa starim gradom, te Mosta Mehmed paše Sokolovića.

Neke od veoma važnih aktivnosti na kojima Komisija nastavlja raditi je uspostava cjelovite baze podataka o nasljeđu BiH, te registra pokretnog nasljeđa koji je iz BiH u različitim razdobljima odnesen iz različitih razloga i na različite načine.