Saradnja na temeljima platforme
6

HSP i SDA će se međusobno pomagati na izborima

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Stranka demokratske akcije i Hrvatska stranka prava do sada su imale dobru saradnju, koju namjeravaju proširiti i na nivo lokalnih zajednica, odnosno kantona i općina. Nakon sastanka koji su danas održale delegacije dviju stranaka, predvođene predsjednicima, rečeno je da će se SDA i HSP međusobno pomagati, politički i logistički, na predstojećim lokalnim izborima.

SDA i HSP su izrazile žaljenje što je formirana vlast u Livanjskom kantonu, a da ove dvije stranke nisu ostale partneri. Na sastanku je uglavnom razgovarano o međusobnoj saradnji, ali i o aktuelnoj političkoj krizi.

Produbljivanje partnerstva među strankama

"Postigli smo dogovor da će naše dvije stranke čvrsto ostati na temeljima platforme, što smo potpisali. Zaključili smo da je u ova protekla tri meseca, nakon krize u Vladi Federacije, koju je uzrokovao jedan čovjek, iz njemu jasnih ciljeva, a to je Zlatko Lagumdžija, da smo u ova tri mjeseca bili istinski partneri i da smo se dobro nosili protiv svih onih koji su željeli kršiti Ustav i zakone, koji su željeli preuzeti javne medije i policiju. Saradnju ćemo nastaviti i dalje, ne samo na ovom nivou, već i na nivou općina i gradova", izjavio je predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Jurišić je dodao i to da su obje stranke pokazale da su državotvorne, odgovorne i da su za BiH u njenim nepromjenjivim granicama, kao državu u kojoj su ravnopravni svi građani.

Čelnici stranaka danas nisu razgovarali o zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. Ukoliko dođe do toga, HSP ima razloga da podrži njegovu smjenu, ali ne zbog glasanja bh. predstavnika u UN-u o Siriji, već zbog Lagumdžijinih postupaka kojima je izazvao političku krizu, pojasnio je Jurišić.

Stavovi SDA o Lagumdžijinoj smjeni su nepromjenjivi. Predsjednik te stranke Sulejman Tihić je ponovio da nisu za smjenu iz razloga koji navodi Milorad Dodik. Konačnu odluku o glasanju o smjeni Lagumdžije, SDA će donijeti kada se ta tačka nađe na dnevnom redu pred Parlamentom BiH.

Protiv ustavnih promjena koje dijele BiH

"Prethodno se moraju napraviti neki politički dogovori, pa tek onda ići na razrješenje. Nemamo ovdje ni sve elemente vezane za tu inicijativu. Ne znamo da li bi to pokrenuo predsjedavajući Vijeća ministara, kao što je bio slučaj sa inicijativom za smjenu ministara iz reda SDA. Ukratko, da bismo glasali moraju biti ispunjeni svi zakonski uvjeti", rekao je Tihić.

Kada je u pitanju odnos između stranaka okupljenih oko platforme i politička kriza koja je nastala raskidanjem tih partnerskih odnosa, Tihić je rekao da se HSP pokazao kao stabilan partner.

"Izrazili smo želju da vlast funkcioniše tamo gdje se mi nalazimo, pogotovo u Federaciji. Ovo što se sada dešava, ovaj vakuum, nije u interesu građana. Razgovori o daljnjem unapređenju odnosa između naše dvije stranke će se nastaviti. Formirali smo i komisiju koja će napraviti sporazum o ovom pitanju", izjavio je Tihić.

Na sastanku nije bilo riječi ni o prijedlogu ustavnih promjena u skladu sa presudom Sejdić-Finci, a koji trebaju ponuditi HDZ i HDZ 1990. Predsjednik SDA je rekao da još nije vidio njihov prijedlog, ali ako je "napravljen na konceptu onoga sporazuma koji su ranije napravila dva HDZ-a i sa druge strane SDP i SBB o podjeli BiH, onda će SDA biti protiv toga".

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji katoličke crkve u sarajevskoj općini Novo Sarajevo, za što bi novac trebao biti osiguran na nivou Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Bilo je riječi i o korištenju prostorija katoličke crkve u Travniku, u kojima se pohađa nastava. Kako je rečeno, SDA je iskazala spremnost da se ova pitanja riješe.