Dobila zeleno svjetlo
8

Hrvatsku političarku u EP-u pitali o imovini, o LGBT osobama te da li će štititi muslimane

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saslušanje hrvatske političarke Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Evropske komisije, sinoć je u Evropskom parlamentu trajalo tri sata. Nakon toga je Odbor za ustavna pitanja održao sjednicu i donio odluku da će podržati Šuicu za funkciju za koju ju je predložila nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. oktobra će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Evropskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate.

Zanimljivo da je Šuica, iako je već danima i sedmicama problematizirana njena višemilionska imovina u Hrvatskoj, vrlo kratko upitana o tome.

Martin Sonneborn, nezavisni zastupnik, pitao je Šuicu kako je stekla imovinu koju trenutno posjeduje ako je prije dvadeset godina bila u obrazovnom sektoru.

'Vi ste inspirisani nekim člancima koji nisu istiniti. Učinit ću najbolje da napravim ovaj portfelj uspješnim. Kada govorite o meni prije dvadeset godina, to nije istina. Prije 20 godina sam živjela u svojoj kući u Dubrovniku sa svojim mužem koji je kapetan te je zarađivao dovoljno. Ako baš želite znati, moja deklaracija interesa je uvijek bila transparentna. Sve je bilo korektno i odrađeno prema zakonu. Želim da svi koji žive u siromaštvu žive dobrim životom", rekla je ona.

Alice Kuhnke iz grupacije Zelenih i odbora upitala je Šuicu da li će zastupati prava svih, LGBT osoba, prava manjina te da li će štititi muslimane.

"Jednakost, vladavinu prava, ljudska prava i prava manjina, jednakost spolova temljne su vrijednosti – nemojte se bojati i sumnjati u moja stajališta i moje buduće aktivnosti", bio je njen kratak odgovor.