"ČETVRTA OSNOVNA ŠKOLA"
25

Hrvatsko udruženje logoraša HNK obilježilo 30 godišnjicu raspuštanja logora Armije RBiH u Mostaru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Mostaru je danas obilježena 30. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije RBiH "Četvrta osnovna škola" u Mostaru.

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Mikulić je naglasio kako je veoma značajno obilježavanje ovog događaja, prije svega, da generacije koje nisu osjetile rat znaju šta se dešavalo i kako su se odvijali ratni sukobi na prostoru Mostara i Hercegovine, da se to vrijeme ne bi zaboravilo.

Željko Mikulić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Željko Mikulić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"O logoru u Četvrtoj osnovnoj školi se malo govori i malo zna, ali je tu 17 ljudi poginulo. Mnoge su porodice ostale ucviljene, mnoga su djeca ostala siročad i to vrijeme ne smijemo prepustiti zaboravu, ali isto tako ne smijemo živjeti u mržnji", kazao je Mikulić.

Ističe kako se takvih događaja treba sjećati i da će na taj način biti lakše nositi se sa prošlosti i onima koji su prošli te logore.

U tom kontekstu prema njegovim riječima je veoma značajno i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o logoru u Četvrtoj osnovnoj školi, koji je kako ističe potkrijepljen činjenicama.

"Film je edukativan i nikoga ne vrijeđa. U njemu su svjedočanstva 12 logoraša koji su smogli snage i hrabrosti da kažu svoja iskustva kroz ovaj film i to je vrhunac ovog događaja", kazao je Mikulić.

Podsjeća da je kroz logor "Četvrta osnovna škola" prošlo oko 130 logoraša, te da ih je prvi put Crveni križ zabilježio 8. 9. 1993. godine, a su na današnji dan razmijenjena 73 logoraša od kojih su bile tri ženske osobe.

"Najmlađa žrtva je imala svega 17 godina, a najstarija 54 godine. Razmjena je bila pred Kliničkom bolnicom Mostar na Bijelom Brijegu, sjećamo tog dana sa ponosom i žalosti na one izgubljene živote", naglasio je Mikulić.

U sklopu obilježavanja ovog datuma prije polaganja cvijeća i paljenja svijeća, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve služena je sveta misa za poginule logoraše, a program je nastavljen premijernim prikazivanjem dokumentarnog film "Priče iz logora Četvrta osnovna škola" u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Prema dostupnim podacima, Haški sud je, sukladno "Pravilima rimskog puta" slučaj stradavanja zarobljenih Hrvata u logoru "Četvarta osnovna škola" u Mostaru prepustio Kantonalnom sudu u Mostaru, koji je presudom iz 2007. godine osam pripadnika Armije RBiH osudio na zatvorske kazne.

Prema tome Mirsad Ćupina, kao upravitelj ratnog logora je osuđen na četiri godine, Predrag Ajkić i Zijad Režović po tri godine, Mili Ćišić 2,5 godine, Ibrahim Oručević 1,5 godinu, Nezir Pribišić, Husnija Oručević i Hilmo Toporan po jednu godinu zatvora.