Razgovori o važnim projektima
0

Hrvatski predsjednik posjetio Bihać

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarao je danas u Bihaću sa čelnim ljudima Unsko-sanskog kantona /USK/ i opštinskim rukovodstvom o realizaciji, kako je ocijenio, tri važna projekta za Hrvatsku i BiH - gasifikaciji tog kantona, obnavljanju Unske pruge i revitalizaciji aerodroma Željava.

Josipović je rekao novinarima da su sastanku prisustvovali i eksperti iz velikih preduzeća koja se bave gasifikacijom, željeznicom i obnovom, te izrazio nadu da bi Unska pruga mogla biti pokrenuta za tri mjeseca, te da će se do kraja godine prikupiti svi potrebni dokumenti za gasovode.

"Tokom susreta bilo je riječi i o razvoju konzularnih odnosa", rekao je Josipović i najavio da će uskoro u Bihaću biti održani konzularni dani Hrvatske.

On je dodao da će eksperti uskoro sagledati da li i kako aerodrom Željava može da posluži svrsi.

Prema njegovim riječima, ovo je nastavak razgovora koje je imao sa čelnicima USK-a i Bihaća u Zagrebu.

"Ovo je primjer kako se između dvije države mogu vrlo efikasno nadograđivati dobri postojeći politički odnosi", istakao je Josipović, koji je boravio u Bihaću u povodom 26. februara - Dana grada.

Kantonalni premijer Hamdija Lipovača rekao je da je Josipović zadobio povjerenje Krajišnika na izborima za trećeg predsjednika Hrvatske i da je riječ o čovjeku koji se u vrlo kratkom vremenu nametnuo kao regionalni lider.
On je pohvalio Josipovićevu politiku sa susjednim zemljama, ali i jačanje odnosa sa BiH.

Načelnik opštine Bihać Albin Muslić rekao je da je počašćen što je predsjednik Hrvatske došao na rođendan Bihaća i time pokazao da je prijatelj, ne samo ovog grada, već i BiH, te izrazio uvjerenje da će vrlo brzo, a najdalje za godinu dana, biti evidentni konkretni rezultati današnjeg sastanka.