Nepromišljen potez
199

Hrvatski ministri osudili Del Vechijev odlazak u Banju Luku: To je sramota!

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio pozvan je na konsultacije u Zagreb nakon što je učestvovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog Dana RS-a.

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u danas prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

"Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske će tokom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora, prenosi Hina.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićeve naloga, izdao naredbu za topničke napade na Šibenik.