BiH
10

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sutra dolazi u službenu posjetu BiH

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar odbrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sutra dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini i to na poziv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš koja će biti domaćin susreta u Međugorju.

Krstičević će se sastati s ministricom odbrane BiH koja mu je uputila službeni poziv na razgovor o bilateralnoj vojnoj saradnji, školovanju bh. časnika na visokim vojnim školama u Hrvatskoj, aktuelnim političkim događajima te nastavku puta BiH ka euroatlantskim integracijama.

Krstičević kaže da, nakon što je na svom prvom službenom putu izvan Hrvatske učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, sada dolaskom u BiH naglašava kako je ključni vanjskopolitički interes Hrvatske upravo BiH, s kojom Hrvatska ima dobru bilateralnu vojnu saradnju i gdje Hrvatska daje cjelovitu podršku BiH na njenom putu euroatlantskih integracija, prenosi Večernji.hr.

Krstičević je već u Briselu naglasio da je novoj hrvatskoj vladi vanjskopolitički prioritet Bosna i Hercegovina, ali i snažnije pozicioniranje Hrvatske u Evropskoj uniji i NATO-u.

Na službeni put u BiH Krstičević dolazi u napetoj atmosferi kojoj su prethodila hapšenja deset bivših časnika HV-a i HVO-a u Orašju te medijski natpisi kako je i ministar na tzv. optužnicama pa da navodno ne smije putovati u BiH.

Hrvatski ministar je prije nekoliko dana propustio dolazak na sastanak ministara odbrane u Sarajevu, što je službeno protumačeno time da je fokusiran na najvažniji problem svog mandata, izradu novog vojnog budžeta, no kasnije je najavio da će brzo uslijediti njegov službeni put u BiH.