|

Hrvatski ministar Ivo Stier: Moramo ohrabriti kolege u BiH da promijene Izborni zakon

Hrvatski ministar Ivo Stier: Moramo ohrabriti kolege u BiH da promijene Izborni zakon
31
F
FENA
6.3.2017. u 20:53
140
komentara
31

dijeljenja
Hrvatski ministar Ivo Stier: Moramo ohrabriti kolege u BiH da promijene Izborni zakon Foto: EPA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije slažu se da se EU treba jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe te su podržali hrvatsko stajalište da je potrebno potaknuti odgovorne u BiH da do juna dogovore promjene izbornog zakona, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.
"Mislim da je zajednički zaključak da se EU mora jače angažirati na tom području i da politika proširenja, jednom kada se ispune svi uvjeti, ostaje instrument kojim se potiče stabilnost na jugoistoku Europe", izjavio je Stier novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Jedna od tema ministarskog sastanka bilo je stanje u zemljama jugoistočne Evrope, kojima ponovno prijeti nestabilnost.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestila je ministre o svojoj prošlosedmičnoj posjeti Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, prenosi Hina.

Ministar Stier je rekao da je svoje kolege izvijestio o svojoj prošlosedmičnoj posjeti Sarajevu zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, o neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a u Zagrebu te o inicijativi Jadranska trilaterala kojom se podržava europski put Albanije i Crne Gore.

"Glavni naglasak sam stavio na Bosnu i Hercegovinu i sa zadovoljstvom mogu reći da su kolege podržale naš stav da je potrebno dodatno ohrabriti kolege u BiH da do juna dogovore promjene Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH iz decembra prošle godine", rekao je Stier.

Stier je rekao da je Mogherini spomenula pitanje izbornog zakona u BiH.

"Dakle, to je doista uočeno kao važna tema za stabilnost BiH", rekao je Stier.

Na upit što Hrvatska i Srbija mogu učiniti na smirivanju napetosti u regiji, Stier je istaknuo transformacijski učinak pristupnih pregovora, jer, kako je rekao, reforme koje provode zemlje u postupku pristupnih pregovora, pomažu ne samo tim državama, nego pridonose stabilnosti cijeloga prostora jugoistoka Europe, a zemlje članicu su tu da pomognu svojom ekspertizom i potporom reformama.

Stier se osvrnuo i na stanje u Makedoniji, koje se sve više komplicira.

"EU ne želi dolijevati ulje na vatru nego na konstruktivan način potaknuti stabilnost u Makedoniji i cijelom prostoru", poručio je šef hrvatske diplomatije.
Prijavi grešku


Komentari (140)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...