BiH
0

Hrvatski mediji o presudi: Oni idu kući, a ko je kriv?

Klix.ba
Hrvatski mediji, izvještavajući o oslobađajućoj presudi načelniku Službe bezbjednosti Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, istakli su da je presudom srušen udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića protiv Hrvatske i BiH te da ostaje da je jedini zločinački poduhvat vodio Tuđman.

Predsjedavajući sudija Haaškog tribunala Alphons Orie rekao je da je dokazano da su Stanišić i Simatović osnovali naoružavali i opremali niz paravojnih srpskih jedinica koje su od ljeta 1991. počinile niz teških zločina u Hrvatskoj i BiH, kao što su Crvene beretke, Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića Arkana te Škorpioni koji su okrutno ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice. Međutim, oslobodio ih je jer smatra da im cilj nije bio činjenje zločina, nego uspostava srpske kontrole nad okupiranim područjima.

"Oslobađajuća presuda svakako će potaknuti niz teorija zavjere, s obzirom da se devedesetih naširoko nagađalo kako Stanišić nikad neće biti optužen zbog izvrsnog odnosa s američkim tajnim službama, koji potječe još iz vremena rata u BiH kad je oslobađao UNPROFOR-ce koje je Ratko Mladić zarobio i vezao lancima", piše Jutarnji list.

"Stanišić i Simatović su bili optuženi za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, putem kaznenih djela ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona. Na čelu zločinačkog poduhvata bio je Slobodan Milošević, a članovi su bili od Milana Martića do Radovana Karadžića. Međutim, kako su optužbe odbačene i obojica oslobođena, tako je sada jedino Hrvatska u Haagu osuđena za udruženi zločinački pothvat na štetu BiH", zaključuje Jutarnji list.

Slično piše i Slobodna Dalmacija u tekstu - Oni idu kući, a ko je kriv?, gdje navodi da je jedino Hrvatska u Haagu osuđena za udruženi zločinački poduhvat na štetu BiH.

I ostali Hrvatski mediji podsjećaju da je Haaški sud prvostepenom presudom osudio Jadranka Prlića, Brunu Stojića Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu entičkog čišćenja Bošnjaka s područja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Kako je presudom ocijenjeno, na čelu su bili tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko, a cilj poduhvata je bio obnavljanje nekadašnje Banovine Hrvatske kako bi se ta područja BiH pripojila Hrvatskoj.

Današnjom oslobađajućom presudom Stanišiću i Simatoviću - zaključuje se da je jedini zločinački poduhvat vodio Tuđman, zaključuju hrvatski mediji.