BiH
0

Hrvatski logoraši: U muzeju "Bitke za ranjenike" počinjeni najstravičniji zločini prema Hrvatima

FENA
U povodu obilježavanja obljetnice Bitke za ranjenike u Jablanici, Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH upozorava da su na tom istom mjestu u proteklom ratu počinjeni najstravičniji zločini prema hrvatskom čovjeku.

Hrvatska udruga logoraša kaže da je u proteklom ratu lokalna vlast u Jablanici u koordinaciji s jednonacionalnom vlašću u Sarajevu Muzej "Bitke za ranjenike" u tom gradu pretvorila u logor za Hrvate.

"Kroz taj logor tijekom jedanaest mjeseci njegovoga postojanja prošlo je više stotina hrvatskih civila, žena, djece, staraca i hrvatskih branitelja. Tu se na organiziran način zlostavljalo, mučilo, namjerno patilo glađu, ubijalo i silovalo, a sve u ime legalnih organa vlasti", stoji u priopćenju Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH.

Hrvatski logoraši ističu također kako u Jablanici danas ne živi niti 10 posto hrvatskih žitelja u odnosu na njihov prijeratni broj.

Udruga inače ne osporava da je 4. neprijateljska ofenziva imala poseban značaj u okviru ukupnih napora za borbu protiv fašističkih tendencija i da u tom smislu Jablanica kao mjesto događaja ima izniman značaj.