Jednodnevni dolazak
0

Hrvatski kanader se više neće vraćati, dolazi ruski helikopter

FENA
Kanader zračnih snaga Republike Hrvatske završio je svoje djelovanje oko 12.30 sati i napustio je prostor Bosne i Hercegovine i neće se više vraćati s obzirom na to da je Vlada Republike Hrvatske omogućila jednodnevni dolazak, odnosno dolazak u periodu od šest sati tokom današnjeg dana.

Ovo je danas poslijepodne kazao Feni Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje, koji je danas prisustvovao gašenju požara na području Rujišta.

Prema njegovim riječima i dalje je na tom području jako teška situacija, a u stalnom je kontaktu i s kolegama sa područja Konjica i Trebinja.

"U toku dana završili smo zadnje koordinacijske aktivnosti sa kolegama iz Ruske Federacije. Ruski helikopter dolazi sutra ujutro i ukoliko ne bude nekih dodatnih komplikovanih situacija, Operativno-komunikacijski centar će prikupiti podatke gdje je najteža situacija da uputi ruski helikopter na to područje. Prema sadašnjim podacima, moguće je da će biti upućen na područje trebinjske općine, jer je tamo izuzetno teška situacija", kazao je Agić.

Dodao je da što se tiče Oružanih snaga BiH, helikopteri danas nisu letjeli i nema još uvijek zvaničnu potvrdu da li će letjeti u toku sutrašnjeg dana.

"Helikopter EUFOR-a je bio angažiran na području bratunačko-srebreničkog kraja. U popodnevnim satima uočile su kolege iz EUFOR-a jedan manji požar na području planine Igman gdje smo ih zamolili da u toku popodneva dejstvuju kako bi i taj dio požara bio ugašen", kazao je Agić.