BiH
264

Hrvatski Anonymousi objavili podatke stare pet godina i dostupne svima

Piše: N. N.
Grupa Anonymous iz Hrvatske danas je na svom Facebook profilu objavila podatke o više desetina osoba iz BiH za koje tvrde da su povezani s terorizmom.

No, ispostavilo se da su ovi podaci već ranije objavljivani i stavljeni na uvid javnosti.

Naime, podatke je još 2010. godine objavio hrvatski novinar Domagoj Margetić.

Margetić je tada objavio navodni izvještaj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o osobama povezanim s međunarodnim terorizmom u BiH. Sve se dešavalo nekoliko mjeseci nakon terorističkog napada u Bugojnu, a prilikom objavljivanja ovih podataka postojale su tvrdnje da su sve pokušali zataškati tadašnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo.

Anonymousi su danas faktički samo ponovo aktuelizirali spisak star pet godina koji je još uvijek dostupan na zvaničnoj stranici Domagoja Margetića.

U međuvremenu, Margetić je zajedno sa Dževadom Galijaševićem i Darkom Trifunovićem postao član samoprozvanog "Ekspertnog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope", i višegodišnja zvijezda mnogih medija.

Pojedine osobe čiji podaci su danas objavljeni više nisu među živima.