Gdje i kome ide novac?
7

Hrvatska u 2012. godini za Hrvate u BiH izdvaja 19,2 miliona KM

Klix.ba
Hrvatska će u 2012. godini za Hrvate u BiH izdvojiti 19,2 miliona KM, a približan iznos će iz hrvatskog budžeta biti izdvojen i u naredne dvije godine. Izdvajanje novca za Hrvate u BiH devedesetih je bilo kritikovano zbog netransparentnosti i količine sredstava koja su završavala u zapadnoj Hercegovini. No, nakon političkih promjena u Hrvatskoj, Hrvati u BiH su gotovo prepušteni sami sebi, a novac iz Hrvatske je odlazio kulturno-umjetničkim društvima u BiH, piše Tportal.hr.

Nakon donošenja Zakona o odnosima Republike Hrvatske sa Hrvatima izvan ove zemlje, koji je donesen u Hrvatskom Saboru, novac bi se trebao ulagati u projekte obrazovanja, zdravstva i privrede. Hrvatski premijer Zoran Milanović je nedavno bio u posjeti BiH, a tom prilikom je obećao da će nastaviti dobre projekte bivše vlade te je spomenuo ulaganja u bolnice i univerzitete. Osim toga, rekao je da se novac neće rasipati, jer je primijetio da je pomoć za Hrvate u BiH ranije bila "previše" raspršena, a dodao je i da kontrola sredstava mora biti strožija.

Zastupnik dijaspore u Saboru Milijan Brkić je rekao da je od brojki važnija svrha pomoći. On smatra da je pomoć bila previše humanitarnog karaktera i raspršena na mnogobrojne sitne kulturne projekte te da su potrebni projekti koji potiču razvoj, zapošljavanje izgradnu bolnica, univerziteta, škola, staračkih domova i slično. Dodao je da su hrvatska područja u BiH najznačajnije izvozno tržište Hrvatske i da ova zemlja svojom podrškom samo vraća dio onoga što je zaradila u BiH.

Prema onome što piše u budžetu za 2012. godinu, polovina od 19,2 miliona KM ide za ispunjavanje obaveza Hrvatske prema međunarodnim sporazumima s BiH. Ostalo otpada na otplatu kredita za Univerzitet u Mostaru i pomoć zdravstvenim ustanovama u BiH te brizi za izbjeglice. Oko 260.000 KM je namijenjeno za pomoć Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Pomoć hrvatskoj dijaspori je regulisana i novim Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine. Formiran je Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Novim Zakonom su predviđeni, u saradnji s nadležnim tijelima, udrugama i privrednim subjektima Hrvata u BiH, finansiranje programa mikrokreditiranja porodičnog biznisa i obrta te garantni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH.