Hladan tuš
1.2k

Hrvatska razoružala Dodikovu pratnju: Tražio državnički tretman u privatnoj posjeti

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik tražio je od organa susjedne države da ga prilikom posjete Hrvatskoj tretiraju kao državnika, međutim, susjedi su to odbili sa obrazloženjem da se on u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status štićene osobe.

Proizlazi to iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske na pitanje Jutarnjeg kada je i kako Milorad Dodik prešao hrvatsku državnu granicu, je li s njim u Hrvatsku ušlo i njegovo osiguranje te kako je policija tretirala njihovo naoružanje. Iz odgovora koji su dobili proizlazi da se Dodika u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status štićene osobe, stoga njegovom osiguranju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem niti je u Hrvatskoj dobio pratnju njihove policije.

"Ambasada BiH u Zagrebu obratilo se 12. februara našem Ministarstvu unutrašnjih poslova i obavještavilo ih da Dodik planira 14. februara putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prijelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija dodjeli pratnju dok je na teritoriju Hrvatske", prenio je sagovornik iz MUP-a i dodao da je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske sve to prenijelo MUP-u.

No, Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao civili, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće osiguravati jer nema status štićene osobe. Podsjećamo, Dodik je u Hrvatsku stigao u srijedu, a posjeta je bila potpuno nenajavljen hrvatskoj javnosti, pa čak i političkim krugovima iz redova srpske nacionalne manjine.

Kako je rekao novinarima koji su s njime došli iz Banje Luke, u Karlovac je došao podržati Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim.

U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima. On, je za razliku od hrvatskih vlasti, Dodika tretirao kao službenu osobu pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista naglasivši da je ona namijenjena državnicima.

Iz Eparhije gornjokarlovačke u srijedu su poručili da je Dodikov posjet bio privatan i neslužben, zato nisu izvijestili javnost.

"S obzirom na to da je to bio privatan i neslužben posjet, mi nismo o Dodikovu posjetu episkopu Gerasimu i obilasku Gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim", izjavio je tada starješina hrama Sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić.