BiH
0

Hrvatska predsjednica sa Čovićem i Izetbegovićem razgovarala o prilivu izbjeglica

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su informirali predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, posebno imajući u vidu predstojeće privredne i socijalne reforme BiH.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišem i visokom nivou.

Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju saradnju izvršnih vlasti dviju država, posebno u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz područja pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske saradnje na bazi zajedničkih interesa. Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak saradnje u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović je kazala da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i putem institucija EU, iskazuje značajnu podršku Bosni i Hercegovini u njenim naporima na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u evropske i euroatlantske integracije. Podržala je reformske napore koje poduzimaju sve nivoe vlasti u BiH i naglasila značaj provedbe infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o prilivu izbjeglica sa područja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH uz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnica Diana Čekić.