Saznajemo
80

Hrvatska ignoriše molbu BiH da joj ustupi primjerak Povelje Kulina bana

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je krajem prošle godine na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake uputio dopis Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske sa molbom da Povelja Kulina bana bude ustupljena BiH. U dopisu se traži da u određenom periodu, Povelja Kulina bana bude vraćena u državu u kojoj je nastala i za koju ima veliki značaj. Kako saznaje Klix.ba, odgovor iz Hrvatske nikada nije stigao.
Ovaj 830 godina star dokument smatra se jednim od kamena temeljaca državnosti Bosne i Hercegovine. Napisana je 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka, od čega se dva čuvaju u Dubrovniku, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Gradonačelnik Sarajeva je potvrdio ovu informaciju.

"Tačno je, mi smo prije nekoliko mjeseci pokrenuli kontakte sa namjerom da Povelja Kulina bana dođe u Sarajevo i BiH. Imamo jako dobre odnose sa Gradom Dubrovnikom i postoji pozitivno raspoloženje. Smatramo da je vrlo važno da ljudi u BiH dobiju priliku da ovaj dokument koji svojevrsna lična karta Bosne i Hercegovine, naš identifikacioni dokument i historijsko blago vide uživo", rekao je gradonačelnik Skaka.

Planirano je da se Povelja izloži u Vijećnici. No, prema nezvaničnim informacijama, državne vlasti u Hrvatskoj još nisu dale saglasnost.

"Mi smo spremni snositi sve troškove i sve što je neophodno da se dokument takve vrijednosti preveze i izloži u Sarajevu", potvrdio je Skaka.

Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Pravni spis je bosanski ban Kulin uputio dubrovačkom knezu Gervasiusu ili Krvašu, kako bi regulirao trgovačke odnose sa tada najvažnijim trgovačkim partnerom svoje zemlje - Dubrovnikom. Poveljom se dubrovačkim trgovcima daje sloboda trgovanja u Bosni bez plaćanja poreza, ali im se i jamči sigurnost, te nadoknada eventualne štete.

BiH je ranije uputila zahtjev za njeno vraćanje, ali ga je Rusija odbila jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

Treba istaći da sva tri primjerka legalno, legitimno i pravno pripadaju Dubrovačkom arhivu.

Primjerak koji se nalazi u St Peterburgu Rusi bi trebali vratiti Dubrovniku. BiH ima pravo zamoliti Hrvatsku da ustupi primjerak kako bi ga privremeno izložili, ali nema pravo tražiti da dobije takav primjerak i zadrži ga u trajnom vlasništvu.