'BiH izravno krši CEFTA-u'
0

Hrvatska i srbijanska komora protiv bh. mjera

FENA
Predstavnici privrednih komora Hrvatske i Srbije ocijenili su u srijedu, na 16. sastanku predsjednika privrednih komora zemalja CEFTA-e, da bosanskohercegovački zakon o zaštiti domaće proizvodnje ne pridonosi razvoju trgovinske suradnje u regiji.

Sudionici skupa, na kojemu su glavna tema bili problemi i ograničenja u vanjskotrgovinskoj razmjeni, također su ocijenili da je dosljedna primjena sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) nužna u svim zemljama potpisnicama jer njegovo provođenje pridonosi povećanju proizvodnje i broja zaposlenih, te širem izboru robe i privlačenju stranih ulaganja.

Govoreći o spomenutom bosanskohercegovačkom zakonu, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ocijenio je to kao "u najmanju ruku nepromišljen potez BiH", naglasivši kako se diskriminacijom Hrvatske i Srbije neće razvijati poljoprivreda u BiH, već će proizvode iz Hrvatske i Srbije zamijeniti proizvodi iz zemalja EU.

Odbacivši ideju o kontramjerama, Vidošević je kazao kako bi trebalo poduzeti sve kako bi politička elita BiH promislila o svojoj odluci jer su, kako je rekao, kroz slobodnu trgovinu zemlje smanjivale, a ne povećavale svoj deficit.

Predsjednik srbijanske komore Miloš Bugarin je donošenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH nazvao izravnim kršenjem CEFTA sporazuma. Bugarin je kazao da će tim povodom BiH biti upućena protestna nota.

Potpredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić ukazao je na potrebu liberalizacije trgovine među zemljama regije. Lovrić je dodao da postoji potreba da se partneri u regiji međusobno podupiru i da zajedno, kao regija, postanu privlačniji za strana ulaganja.