BiH
0

Hrvatska i EU postigle dogovor o "lex Perković"

FENA
Viviane Reding
Viviane Reding
Hrvatska je u srijedu postigla kompromis s Evropskom komisijom prema kojem bi promijenjeni zakon o primjeni evropskog naloga za hapšenje stupio na snagu najkasnije 1. januara 2014., što će omogućiti prekid postupka za uvođenje sankcije Hrvatskoj zbog kršenja evropske pravne stečevine, objavili su u Briselu ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Komisije Viviane Reding.

"Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. januara 2014.", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka Orsat Miljenić.

Hrvatska je i ranije izrazila spremnost da promijeni sporni zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković", s tim da bi on stupio na snagu 15. jula 2014., što je Evropskoj komisiji bilo neprihvatljivo.

Stoga je Komisija prošle sedmice započela postupak konsultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o nalogu za hapšenje nije u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju. Nakon toga uslijedila je živa diplomatska aktivnost i učestali kontakti kako bi se spriječilo uvođenje sankcija. Isti dan kada je Komisija najavila pokretanje postupka telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i dogovorili se da će pokušati učiniti sve kako bi se spriječile sankcije, a nakon toga hrvatski predstavnici su bili u stalnom kontaktu s Evropskom komisijom.