BiH
0

Hrvatska i BiH dogovaraju zajedničke prometne projekte

FENA
Slavonski Brod
Slavonski Brod
Predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su danas u Slavonskom Brodu razgovarali o saradnji u prometu, izjavili su kako očekuju da će današnji sastanak rezultirati projektima korisnim lokalnim zajednicama s obje strane granice.

"Očekujemo da će ovaj sastanak iznjedriti projekte od velikog značaja za obje strane. Što se tiče područja Brodsko-posavske županije naš je interes bio usmjeren na istočnu veznu cestu u Slavonskom Brodu, za što su zainteresirani i u Bosanskom Brodu, jer bi se tim projektom riješio problem prometne gužve u središtima gradova. Isto tako iskazali smo naš interes za izgradnju prometne infrastrukture na području Stare Graiške i Okučana, te skelski prijelazi u Davoru, Slavonskom Kobašu i u Svilaju", rekao je brodsko-posavski župan i domaćin sastanka Danijel Marušić na konferenciji za novinare.

"Lokalnim zajednicama s obje strane granice pokušat ćemo olakšati život barem kada je u pitanju cestovno prometno povezivanje, te otvoriti neke nove mogućnosti saradnje i razvoja", rekao je direktor sektora EU projekata i programa Hrvatskih cesta Boris Majić.

Cilj Hrvatskih cesta je projekte pripremiti tako da budu prihvatljivi za finansiranje iz fondova EU, rekao je. Zastoj u procesu niza reformi koje EU očekuje od BiH, južnog hrvatskog susjeda drži daleko i od povoljne finansijske podrške. Zato BiH nastoji kroz projekte saradnje s Hrvatskom što je više moguće umanjiti negativne posljedice svog položaja u odnosu na EU, javila je Hina.

"Zahvaljujemo Hrvatskoj na ovoj inicijativi, smatram da su projekti o kojima smo danas čuli vrlo bitni i vrlo brzo ćemo početi s njihovom pripremom. Danas su projekti razvrstani u tri kategorije, a dva, tri projekta se izdvajaju: obilaznica Slavonskog Broda i (Bosanskog) Broda, paralelne ceste prema graničnom prijelazu Svilaj, te korištenje više carinskih prijelaza u vrijeme gužve. Bitno je da je iskazan interes i za skelske prijelaze jer postoji veliki interes vlasnika poljoprivrednog zemljišta s obje strane granice. Zbog sistematičnog pristupa problemu vjerujem da će to prihvatiti i Evropska komisija, pa čak i u slučaju graničnih prijelaza koji su ukinuti 1. jula prošle godine", rekao je pomoćnik ministra za komunikaciju i promet Bosne i Hercegovine Izet Bajrambašić.

Na upit Hine pomoćnik ministra Bajrambašić komentirao je i zastoj na projektu mosta na Savi kod Svilaja kao sastavnog dijela Koridora 5C koji povezuje Budimpeštu i luku u Pločama. Bajrambašić je ponovio da na tom projektu rade međudržavne komisije.

"Znam da kasnimo, puno kasnimo. Bilo je problema, prvi put oko nekih neregularnosti oko dogovora s Strabagom. Tako da je taj ugovor raskinut. Druga tenderska procedura je zapela kod međunarodnih financijskih institucija. Oni se nisu slagali s našim komisijama, tako da ni nakon godinu dana nisu dali odobrenje za nastavak rada", rekao je Bajrambašić.

Dvije države pograničnu prometnu infrastrukturu podijelile su u tri područja. Sjever obuhvaća područje od Hrvatske Dubice do Gunje, zapad obuhvaća područje od Hrvatske Dubice do Knina, a južno područje proteže se od Knina do granice s Crnom Gorom.