BiH
197

Damir Hadžić za Klix.ba: Hrvatska nema novaca za Pelješki most

Piše: J. H.
Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (Foto: Klix.ba)
Još uvijek se ne zna sudbina gradnje Pelješkog mosta koji bi povezivao jug Hrvatske sa preostalim dijelom te zemlje a koji se direktno tiče Bosne i Hercegovine, odnosno bh. akvatorijalnih voda.

Izgleda kako se priča oko povezivanja Hrvatske preko voda koje pripadaju BiH koristi samo u političke svrhe i u vrijeme kad to nekom odgovara. U cijelu priču odavno je uključena i Evropska unija (EU) preko Evropske komisije (EK) koja će finanisirati detaljnu studiju izvodljivosti.

"Ja stalno pravim paralelu između tog mosta kopno - Pelješac sa gradnjom mosta Svilaj i Gradiška na Savi. BiH već više od dvije godine ima rezervisana i obezbijeđena sredstva za gradnju ovih mostova. Pošto se radi u međudržavnom prijelazu, pola sredstava plaća BiH, a pola Hrvatska. Ni za jedan od ova dva mosta Hrvatska još nije obezbijedila novac koji je, otprilike, na nivou deset posto sredstava koliko im je potrebno za mosta kopno - Pelješac", kaže za Klix.ba ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.

Naš sagovornik dodaje da je "lako govoriti o milionima sa bilo čije strane, ali ako za to nemate pokriće, onda se nalazite u ozbiljnom problemu".

"Nažalost, Hrvatska danas ne može da izdvoji otprilike 20-tak miliona eura za gradnju dva međudržavna mosta na Savi, a priča se o nekih 250 miliona eura za gradnju mosta koji bi spojio kopno i Pelješac", kaže Hadžić.

Da li je gradnja mosta samo politička priča zvanične Hrvatske, Hadžić nije htio govoriti jer, kako kaže, "ponekad se neki naljute i kažu da komentari Ministarstva komunikacija i prometa BiH ugrožavaju i usložnjavaju odnose između dvije zemlje".

"Želim vjerovati da Hrvatska pokazuje punu dobronamjernost za realizaciju svih ovih projekata i da ćemo to vidjeti u što skorije vrijeme, mada, takve vrste namjera ja u ovom trenutku ne vidim", kaže na kraju razgovora ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.