{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati tvrde: Neumski koridor samo za putnički prevoz

F
20.5.2012. u 20:02
0
17
Hrvati tvrde: Neumski koridor samo za putnički prevoz
0
Hrvati tvrde: Neumski koridor samo za putnički prevoz
Hrvatski ministar finansija Slavko Linić danas je izjavio kako će "neumski koridor" kroz teritorij BH, kojeg se planira graditi umjesto Pelješkog mosta, biti namjenjen za putnički, a ne i za robni prevoz.
"U ovom trenutku je bitno naći 'koridor' za putnički prevoz, a za robni prevoz ćemo ići na rješenje samo kroz Hrvatsku da ne prolazimo carinske zone. Ti su, manje više, svi pravci odobreni", rekao je danas Linić odgovarajući na upite novinara u Splitu gdje je učestvovao na tematsko-izvještajnoj konvenciji splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a na temu "Gospodarska slika Dalmacije".

Ministar Linić je istakao kako se u vezi s koridorom mora naći "zajednički jezik s lokalnim vlastima, koje, hoće li se složiti ili ne, moraju biti realne". Po Linićevim riječima Pelješki most nije bio finansijski moguć, niti realan.

"Most je trebao biti završen 12. maja 2012. godine, a u njega je dosad investirano samo 3 do 3,5 posto pa je svakom čovjeku jasno koliko je ozbiljnosti bilo u tom projektu", kazao je Linić. Dodao je kako će Hrvati idućih deset godina biti "previše siromašni s teretom dugova" da bismo razmišljali o investicijama poput Pelješkog mosta, koje nemaju ekonomsku opravdanost.

Na upit postoji li mogućnost da se novcima iz Bruxellesa finansira neumski "koridor", poput gradnje schengenskih prelaza prema BiH, ministar Linić je istako kako sada nisu bitni izvori finansiranja, jer ih "imaju koliko hoće".

Ako ne budu bruxelleska bespovratna sredstva, bit će krediti europskih banaka s povoljnim kamatama pa ćemo se zadužiti i izgraditi taj 'koridor'", rekao je Linić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: