Sastanak Hadžića i Hajdaš-Dončića
0

Hrvatska – BiH: Neumski koridor ili Pelješki most

Anadolija
Ni nakon današnjeg sastanka resornih ministara u Zagrebu nije jasno kako će hrvatski jug biti povezan s ostatkom te zemlje i da li će štetu trpiti BiH.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić i hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić dogovorili su na današnjem sastanku u Zagrebu da Hrvatska pripremi sporazum o gradnji cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, a da BiH pripremi prijedlog sporazuma o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković-Ploče.

Ministri Hadžić i Hajdaš-Dončić kazali su da bi područje Dubrovnika moglo biti spojeno sa ostatkom Hrvatske cestovnim koridorom kroz zaleđe Neuma, ali da odobrenje za to mora dati Evropska unija.

Hrvatski ministar je poručio da će se Pelješki most ipak graditi ukoliko Evropska unija pristane da finasira projekat.

Hadžić je rekao da BiH neće praviti probleme Hrvatskoj i da ta zemlja neće sa BiH imati neriješen probleme kao sa Slovenijom.

Podsjećamo, najviši dužnosnici BiH ranije su upozorili da će tužiti Hrvatsku međunarodnim sudovima ukoliko nastaviti s gradnjom mosta kopno-Pelješac, tvrdeći da će Hrvatska time blokirati izlazak BiH na otvoreno more.