HSP BiH
0

"Hrvati moraju imati svoju hrvatsku republiku unutar BiH"

FENA
U Bijelom Polju kod Mostara sinoć je održana tribina HSP-a BiH, saopćeno je iz te stranke.

Prisutnima su se, kako je navedeno, obratili kandidat HSP-a BiH za premijera HNK-a Živko Budimir, kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSPBiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Petar Milić te kantonalni ministar za pitanje branitelja i treći na listi za Skupštinu HNK-a Albert Šunjić.

"Hrvati moraju imati svoju hrvatsku republiku unutar BiH. Da bismo mogli živjeti kao slobodan narod, potrebno je da imamo svoju izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast u okvirima hrvatske republike", kazao je u svom govoru Petar Milić.

"Svaka odgovorna politička stranka mora izići pred narod s jasnim preuređenjem državotvorne zajednice BiH koje bi je odredilo kao demokratsku i pravičnu zemlju triju suverenih naroda. Demokratičnost buduće BiH ogleda se u konzumaciji slobode kako tri suverena naroda, tako i svih građana, a pravičnost se ogleda u činjenici da se mora smanjiti 49 postotni srpski ekskluzivitet na BiH u okviru RS-a.

Odgovorno i utemeljeno tvrdim kako HDZ BiH svojim prijedlozima želi prodati hrvatsku Posavinu Miloradu Dodiku te im je namjera Sarajevu pripojiti hrvatski dio središnje Bosne", istaknuo je Milić.

Budimir je, kako se navodi, govorio prvenstveno o gospodarskom programu HSP-a BiH za HNŽ.

"Moramo se orijentirati na grane gospodarstva koje su potpomognute sredstvima predpristupnih fondova EU-a. Gledajući strukturu projekata koje finansira EU, velike izglede imamo oko projekata iz domene zaštite okoliša i ekologije, energije, a posebice obnovljivih izvora, te nadalje razvoj sela i ruralnih sredina, turizma, kao i uspostavljanje gospodarskih regija.

Potrebno je otvarati gospodarske zone i tu prije svega mislim kako Mostar treba imati jednu veliku poslovnu zonu, tehnološke parkove i razvijati specijalizirane poslove kojim može postati prepoznatljiv i konkurentan na inozemnom tržištu", kazao je Budimir.

Budimir je naglasio kako je HSP BiH, kao i on lično, spreman povesti bitku protiv mita i korupcije. Također, izložio je važnost očuvanja hrvatskog jezika u BiH koji je, kako je naveo, danas nedvojbeno ugrožen te je kazao kako je narod bez jezika tek narod bez budućnosti.

Šunjić se isključivo osvrnuo na položaj razvojačenih branitelja i važnost predstojećih izbora.

"Bitno je izaći na izbore, bitno je nastaviti borbu za bolje sutra hrvatskog naroda", kazao je Šunjić.