Katastrofalni uslovi
15

Hranitelji, ljekari i psiholozi: O migrantima u Tuzli i dalje brinu samo volonteri

M. N.
Mjesto gdje migranti borave i vrše nuždu (Foto: Facebook/Tuzlariije.net)
Mjesto gdje migranti borave i vrše nuždu (Foto: Facebook/Tuzlariije.net)
Sve veći broj migranata i dalje boravi na području Tuzle gdje se zadržavaju dva-tri dana dok ne nastave put prema Unsko-sanskom kantonu. Brigu o njima i dalje vode volonteri koji im čak pružaju i medicinsku pomoć.
Veliki broj migranata dolazi s ranama na nogama, a kod nekih su se te rane i inficirale. Određeni broj ih ima i zarazne bolesti.

Iako nisu ljekari, volonteri iz Tuzle čiste rane migrantima, povijaju ih i pokušavaju pomoći.

"Osim mnogobrojnih rana od pješačenja, kod migranata primjetni su i različiti osipi na koži tzv. "slatke kraste" (zarazna bolest), a kod jednog od njih svi simptomi ukazuju na tuberkulozu. Pozvali smo Hitnu pomoć i rečeno nam je da ga mi dovedemo. Ne postoji toalet, a na fotografijama vidite gdje se vrši fiziološka potreba (zgrada u izgradnji do Terenskog ureda za strance). Također, treba napomenuti da se ove osobe nisu tuširale i po 15 dana pa je najčešće pitanje gdje se mogu istuširati. Treba li dalje napominjati i kome više bilo šta objasniti, reći i apelovati?", napisao je jedan od volontera iz Tuzle.

Volonteri su i ranije apelovali da se migrantima omogući da spavaju na autobuskoj stanici, jer tu najčešće budu, te da im se dopusti pristup pitkoj vodi, a da vlasti postave pokretne toalete. Nažalost, to nije realizovano i migranti i dalje ovise samo o pomoći dobrih Tuzlaka koji dijele ono što imaju s ovim ljudima.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ranije je poručio kako neće dozvoliti da Tuzla postane Bihać, a na sjednici Gradskog vijeća se najviše govorilo o ovoj temi sa sigurnosnog aspekta.

Dok vlasti pozivaju nadležne da reaguju i "skidaju" odgovornost jedni s drugih po nivoima, migranti će i dalje živjeti u nehumanim uvjetima i ovisiti o pomoći samo humanih volontera.