Eurostat
0

Hrana u BiH jeftinija od prosjeka EU

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hljeb i žitarice u BiH jeftinije su nego u Evropskoj uniji (EU), a ispod evropskog prosjeka su i cijene mesa, sira mlijeka i jaja, pokazali su najnoviji podaci Eurostata.

Prema podacima evropskih statističara, cijene hljeba i žitarica u BiH iznose 61 posto prosječnih u EU, mesa 77 posto, a sira, mlijeka i jaja 79 posto.

Od zemalja u regionu, hljeb je najskuplji u Hrvatskoj i njegova cijena je 99 posto prosjeka u EU, dok je najjeftiniji u Makedoniji, 48 posto evropskog prosjeka, Srbiji, 62, Albaniji 68 posto i Crnoj Gori 69 posto prosječnih u EU.

Najviše cijene hljeba u Evropi imaju Danska i Norveška, koje iznose 146, odnosno 145 posto prosječnih u EU. Nakon njih slijede Švicarska sa 38 posto iznad prosjeka u EU, Irska i Island sa 32, odnosno 29 posto iznad prosječnih evropskih.

Hljeb je u EU najjeftiniji u Bugarskoj, 52 posto od prosječnih cijena, zatim u Poljskoj 58 posto i Rumuniji 61 posto.

Hrvatska ima i najskuplje meso u regionu, a cijena je 87 posto evropskog prosjeka, dok cijene mesa u u Crnoj Gori iznose 76, Srbiji i Albaniji 66, odnosno 64 posto. Meso je najjeftinije u Makedoniji, a cijene iznose 51 posto prosječnih u EU.

Najviše cijene mesa u Evropi ima Švicarska, čak 197 posto prosjeka u EU, slijede Norveška sa 162 i Danska i Austrija sa 131, odnosno 128 posto. Građani Poljske, Rumunije i Bugarske imaju mogućnost da kupe meso po najnižim cijenama, od 56,58, odnosno 59 posto prosjeka u EU.
Cijene mlijeka, sira i jaja u Srbiji iznose 81, Albaniji 90 i Hrvatskoj 96 posto od prosjeka u EU. Najviše cijene tih proizvoda od evropskih zemalja ima Norveška, gdje one iznose 169 posto prosječnih u EU. Mlijeko, sir i jaja najjeftiniji su u Makedoniji, gdje iznose 60 posto prosječnih u EU, i Poljskoj 63 posto.

Cijene mlijeka, sira i jaja 37 posto iznad prosjeka u EU imaju Kipar i Irska. Iste cijene tih artikala kao one u EU imaju Austrija i Turska.