{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hram boga Mitre iz 3. stoljeća u Jajcu godišnje posjeti hiljade turista iz cijelog svijeta

25.2.2018. u 08:14
180
184
Hram boga Mitre iz 3. stoljeća u Jajcu godišnje posjeti hiljade turista iz cijelog svijeta
180
Hram boga Mitre u Jajcu koji datira iz 3. stoljeća iskopan je 1931. godine kada je jedan od mještana kopao temelje za kuću. Jedan je od najznačajnijih mitreuma u Evropi koji godišnje posjeti hiljade posjetilaca.
Mitreum je pronađen na lokalitetu Bare, 200 metara jugozapadno od srednjovjekovnog grada, a prema riječima stručnog saradnika za turizam Agencije u Jajcu Dragana Glavaša, lokalitet hrama nije slučajan. Pojasnio je kako je Jajce bilo na bitnom strateškom i vojnom položaju.

"Jajce je smješteno na dolinama Vrbasa i Plive, a osim toga, u mjestu Divićani, nedaleko od Jajca, pronađeno je i veliko antičko naselje. Upravo zbog ovih geografskih, strateških i vojnih položaja, jer vjerujemo da je ovdje bila i jedna manja tvrđava, ovaj hram je ovdje sagrađen", izjavio je Glavaš.

Hram boga Mitre najstariji je nacionalni spomenik u Jajcu i predstavlja boga Mitru u ljudskom obliku. Mitra je jedno od sedam božanstava mitraizma, perzijsko božanstvo poznato i na našem području.

Glavaš je dodao da su se samo hrabri muškarci, uglavnom vojnici, bogu Mitri utjecali za pobjede u ratu, nasljedstva, potomstva i urode na polju.


Na reljefu isklesanom u kamenu Mitra na sebi ima perzijski plašt, a u gornjem dijelu se nalaze svjetlonoše. Gavran simbolizira glasonošu, dok dva seljaka s bakljama okrenutim ka dolje i gore, osvjetljavaju podzemlje, odnosno drugi svijet, i ovaj svijet - život.

Zmija koja se nalazi ispod bika simbolizira vladavinu podzemlja, a škorpije koje su okrenute prema bikovim testisima simboliziraju vjerovanje u potomstvo.

Glavaš je dodao da je spomenik bio u koloritu, ali da je s vremenom boja izblijedjela. Osim spomenika, 2010. godine pronađeni su i drugi elementi kao što su žrtvenici te Leon, još jedan od bogova mitraizma.

Posljednja rekonstrukcija objekta urađena je 2010. godine sredstvima vlade Španije i UNESCO-a, a hram je tada ograđen staklenim zidovima i napravljen je adekvatan prilaz.

Direktor Agencije u Jajcu Mijat Saraf je dodao kako Hram boga Mitre posjećuju uglavnom strani turisti.

“Mitra predstavlja značajnu ulogu u razvoju turizma u Jajcu i privlači pažnju većeg područja. Iako kod nas nije toliko istraživan mitraizam, u drugim dijelovima svijeta jeste, zbog čega su posjetitelji uglavnom stranci", kazao je Saraf.

Dodao je da je lokalna zajednica prepoznala njihove dobre namjere u razvoju turizma u Jajcu te da je potrebno, osim ljetne sezone, i zimsku ispuniti adekvatnim sadržajima.

Hram boga Mitre 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini, a na području Jajca se nalazi blizu 30 nacionalnih spomenika, zbog čega je proglašen muzejem pod otvorenim nebom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: