Muzej na otvorenom
180

Hram boga Mitre iz 3. stoljeća u Jajcu godišnje posjeti hiljade turista iz cijelog svijeta

Piše: E. M.
Hram boga Mitre u Jajcu (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Hram boga Mitre u Jajcu koji datira iz 3. stoljeća iskopan je 1931. godine kada je jedan od mještana kopao temelje za kuću. Jedan je od najznačajnijih mitreuma u Evropi koji godišnje posjeti hiljade posjetilaca.

Mitreum je pronađen na lokalitetu Bare, 200 metara jugozapadno od srednjovjekovnog grada, a prema riječima stručnog saradnika za turizam Agencije u Jajcu Dragana Glavaša, lokalitet hrama nije slučajan. Pojasnio je kako je Jajce bilo na bitnom strateškom i vojnom položaju.

"Jajce je smješteno na dolinama Vrbasa i Plive, a osim toga, u mjestu Divićani, nedaleko od Jajca, pronađeno je i veliko antičko naselje. Upravo zbog ovih geografskih, strateških i vojnih položaja, jer vjerujemo da je ovdje bila i jedna manja tvrđava, ovaj hram je ovdje sagrađen", izjavio je Glavaš.

Hram boga Mitre najstariji je nacionalni spomenik u Jajcu i predstavlja boga Mitru u ljudskom obliku. Mitra je jedno od sedam božanstava mitraizma, perzijsko božanstvo poznato i na našem području.

Glavaš je dodao da su se samo hrabri muškarci, uglavnom vojnici, bogu Mitri utjecali za pobjede u ratu, nasljedstva, potomstva i urode na polju.


Na reljefu isklesanom u kamenu Mitra na sebi ima perzijski plašt, a u gornjem dijelu se nalaze svjetlonoše. Gavran simbolizira glasonošu, dok dva seljaka s bakljama okrenutim ka dolje i gore, osvjetljavaju podzemlje, odnosno drugi svijet, i ovaj svijet - život.

Zmija koja se nalazi ispod bika simbolizira vladavinu podzemlja, a škorpije koje su okrenute prema bikovim testisima simboliziraju vjerovanje u potomstvo.

Glavaš je dodao da je spomenik bio u koloritu, ali da je s vremenom boja izblijedjela. Osim spomenika, 2010. godine pronađeni su i drugi elementi kao što su žrtvenici te Leon, još jedan od bogova mitraizma.

Posljednja rekonstrukcija objekta urađena je 2010. godine sredstvima vlade Španije i UNESCO-a, a hram je tada ograđen staklenim zidovima i napravljen je adekvatan prilaz.

Direktor Agencije u Jajcu Mijat Saraf je dodao kako Hram boga Mitre posjećuju uglavnom strani turisti.

“Mitra predstavlja značajnu ulogu u razvoju turizma u Jajcu i privlači pažnju većeg područja. Iako kod nas nije toliko istraživan mitraizam, u drugim dijelovima svijeta jeste, zbog čega su posjetitelji uglavnom stranci", kazao je Saraf.

Dodao je da je lokalna zajednica prepoznala njihove dobre namjere u razvoju turizma u Jajcu te da je potrebno, osim ljetne sezone, i zimsku ispuniti adekvatnim sadržajima.

Hram boga Mitre 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini, a na području Jajca se nalazi blizu 30 nacionalnih spomenika, zbog čega je proglašen muzejem pod otvorenim nebom.