Razgovor s direktorima
29

Hota-Muminović: Traže se rješenja za nedostatak stručnog kadra u sarajevskim školama

A. L.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i predstavnici Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola razmatrali su danas izmjene zakonskih propisa, usvajanje pravilnika te redefinisanje pedagoških standarda unutar osnovnih škola.

Direktori su iskazali zahvalnost za uvođenje pozicije pomoćnika direktora u osnovnim školama, u skladu s pedagoškim standardima, što je značajno unaprijedilo operativnost i funkcionisanje škola od početka tekuće školske godine.

Naglašeno je kako su se sredstva, koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo za male, efektivne projekte, te unapređenje infrastrukture u osnovnim školama, pokazala izuzetno značajnim za pokretanje kvalitetnih promjena u školama. Izražena je i nada u nastavak ove prakse i u budućnosti.

Udruženje direktora ističe da je najveći izazov s kojim se uprave škole trenutno suočavaju nedostatak stručnog kadra u školama, te je potrebno u narednom periodu poduzeti strateške aktivnosti i korake kako bi se ovaj problem prevazišao.

"Uspješno rukovođenje školama ima veliki utjecaj na kreiranje dobrih uslova za rast i razvoj cijele školske zajednice. U narednom periodu do izražaja će posebno doći liderske vještine direktora i direktorica škola", istaknula je Hota-Muminović.

Dodala je da direktori i direktorice škola u Kantonu Sarajevo zajedno sa svojim kolektivima neumorno rade na unapređenju prilika u obrazovanju. Kako kaže, pokazali su da imaju znanja i odgovornost potrebne za vođenje škole.